Politiikka
23.1.2020 09:35 ・ Päivitetty: 23.1.2020 09:35
Valtiovarainministeriöön hakenut Vartiainen kommentoi keskustelua poliittisista virkanimityksistä: “Se on sama kuin kansliapäälliköt nimitettäisiin vaalikaudeksi”
Useampaan ministeriöön nimitetään pian johtava virkamies, kansliapäällikkö. Nimitysten alla on virinnyt keskustelu johtavien viranhaltijoiden poliittisesta taustasta. Suomessa on perinne, että vallassa olevat puolueet nimittävät kansliapäälliköiksi omia ehdokkaitaan.
Kiistely nimitysten poliittisuudesta johtuu osittain ministeriöiden johdon epäselvistä valtasuhteista. Poliittinen ohjaus on vaikeaa, joten puolueet haluavat virkamiesjohtoon omia edustajiaan.
Valtionhallintoon päätettiin vuonna 2005 palkata poliittisia valtiosihteereitä, joiden suhde ministeriöiden ylimpään virkamiesjohtoon on valtioneuvoston vuonna 2016 julkaiseman tutkimuksen mukaan valta- ja vastuukysymysten osalta epäselvä.
Valtiovarainministeriön kansliapäällikön virkaa hakeva kokoomuksen kansanedustaja, taloustieteilijä Juhana Vartiainen pohtii järjestelmän uudistamista.
– Sellainen toimintatapa mikä on Ruotsissa, jossa valtiosihteerit nimitetään vaalikaudeksi, voisi olla Suomessa harkitsemisen arvoinen, Vartiainen kommentoi Demokraatille.
Myös Ruotsissa valtiosihteerit nimitetään vaalikaudeksi poliittisin perustein, mutta valtiosihteerin rooli on toimia selkeästi ministeriön työtä johtavana apulaisministerinä. Epäselvyyttä kansliapäällikön ja valtiosihteerien roolista ei ole, koska poliittinen ohjaus on selkeämpää.
– Se on sama kuin kansliapäälliköt nimitettäisiin vaalikaudeksi, mikä tarkoittaisi sitä, että tehtävään etsitään kovatasoisia ammattijohtajia eikä palkata valtiosihteereiksi nuoria avustajia, Vartiainen sanoo.
Vartiainen ei muuten halua kommentoida poliittisista virkanimityksistä käytävää keskustelua.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.