Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Valtuusto hyväksyi lausunnon maakunta- ja sote-uudistuksesta Tampereella – demarit kriittisiä

Kaupunginvaltuuston kokoussalissa ilma kävi tunkkaiseksi myös siksi, että kokous alkoi kello 17 ja päättyi puolenyön jälkeen.

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina kaupunginhallituksen esityksen Tampereen lausunnoksi maakunta- ja sote-uudistuksesta. Asian tiimoilta äänestettiin kolme kertaa. Ratkaisevassa äänestyksessä kaupunginhallituksen esitys voitti Jouni Ovaskan (kesk.) hylkäysesityksen äänin 61-4. Kaksi valtuutettua äänesti tyhjää.

Asiasta käydyn ajoittain varsin kiihkeäkin väittelyn jälkeen, kansanedustaja-valtuutettu Jukka Gustafsson (sd.) “härnäsi” Keskustan ex-puoluesihteeri Jouni Ovaskaa ja kansanedustaja Mikko Alataloa (kesk.) huudahtamalla, että kyllä tuolla tuloksella kehtaa Helsinkiin mennä.

Vaikka myös sosialidemokraatit hyväksyivät kaupunginhallituksen esityksen, demariryhmä ei sulata hallituksen markkinamallia, joka lisää kustannuksia ja pirstaloi palveluita.

Demariryhmä pitää kuitenkin valtakunnallista sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta väestön ikääntymisen, palveluiden kysynnän kasvun ja julkisen talouden paineiden vuoksi välttämättömänä. Ryhmän mukaan nyt esitetyllä tavalla sote-uudistukselle asetettuja tavoitteita ei kuitenkaan saavuteta.

– Sosialidemokraatit haluavat sote-uudistuksen, joka toteuttaa sen alkuperäisiä tavoitteita. Näitä ovat hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen, palvelujen yhdenvertaisuuden ja saatavuuden parantaminen sekä kustannuskehityksen hillitseminen.

– SDP:n mallissa kunnat voivat jatkossakin toimia palveluiden tuottajina. Mallissa palvelujen järjestäjä arvioi, onko kunnilla kykyä hoitaa sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotantoa. Etenkin maan 21 isoimmalla kaupungilla tulee uudistuksessa olla suunniteltua merkittävämpi rooli, demariryhmän asiasta antamassa lausunnossa todetaan.

Valtuustoryhmä pitää pormestari Lauri Lylyn tekemää yhteistyötä suurimpien kaupunkien kanssa sote-uudistuksen rakentamiseksi onnistuneena.

Moni halusi sormenjälkensä lausuntoon

Tampereen sote-lausunnoksi on kevään mittaan ollut tarjolla ensinnäkin Vihreiden, Vasemmistoliiton ja Perussuomalaisten lausuntoehdotus ja toiseksi kaupunginhallituksen hyväksymä lausunto.

Kolmen puolueen lausuntoa on pidetty kopiona helsinkiläisten vastaavasta paperista, jossa tuoksui oppositiopuolueiden halu kaataa koko hanke. Tampereella muun muassa sosialidemokraatit ja Kokoomus halusivat lausunnon jossa tulisi selkeästi esiin nimenomaan Tampereen kaupungin näkemys uudistuksesta. Sen katsottiin löytyvän kaupunginhallituksen ehdotuksesta, joka oli tehty normaalina valmistelutyönä.

Vielä viime metreillä Vasemmistoliittokin halusi jättää puumerkkinsä lausuntoon. Uuden kappaleen lisäämistä lausuntoon esitti ryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen. Valtuusto ei sitä kuitenkaan hyväksynyt.

Keskusta esitti valtuustossa kuten kaupunginhallituksessakin, ettei lausuntoa jätettäisi lainkaan, vaan se hylättäisiin.

Perussuomalaisten Lassi Kaleva puolestaan teki esityksen, jonka mukaan kaupunginhallituksen esityksen ensimmäinen lause korvattaisiin uudella. Se taas kuului “Tampere ei kannata sote-uudistusta esitetyssä muodossa”. Kalevankaan esitys ei pärjännyt riittävän pitkälle äänestyksissä.

Riitta Ollila (sd.) kannatti Kalevan esitystä. Hän olisi halunnut Tampereen ottavan uudistukseen yhtä vahvan kielteisen kannan kuin Helsinki ja Turku. Ollila kaipasi kaupunginhallituksen esitykseen kannanottoa valinnanvapausmallista. Kalevaa kannatti myös Vihreiden Jaakko Mustakallio.

Demariryhmän puheenjohtaja Atanas Aleksovski ei ymmärtänyt Ollilan puheita. Aleksovskin mukaan Tampere antaa lausuntonsa Tampereena eikä Turkuna tai Helsinkinä. Kaupunginhallituksen esitys perustui Aleksovskin mukaan muun muassa siihen yhteistyöhön, jota pormestari Lauri Lyly on asiassa tehnyt maan suurimpien kaupunkien kanssa.

Mukana reilu hyppysellinen valtakunnanpoltiikkaa

Valtakunnanpolitiikka heijastui väistämättä asiasta käytyyn keskusteluun. Hanakammin kriittisen sote-lausunnon takana oli Vihreät. Ja Keskustan valtuutetut tuomitsivat voimakkaimmin kaupunginhallituksen esityksen.

Valtakunnanpolitiikan makua lisäisi se, että aktiivisesti keskusteluun osallistuivat valtuustossa istuvat kansanedustajat. Etenkin Keskustan Mikko Alatalo ja puolueen ex-puolusihteeri Jouni Ovaska. Äänessä oli luonnollisesti myös Vihreiden kansanedustaja Olli-Poika Parviainen.

Kun Alatalo suitsutti ylistystään sote-uudistukselle, häntä hillitsi myös kansanedustaja-valtuutettu Pia Viitanen (sd.). Viitasen mukaan hallituksen sote-uudistus johtaa maakunnissa rahoitusvajeeseen. Se taas heijastuu kunnissa avuntarvitsijoiden palvelumaksujen korotuksina.

Hallituksessa ja osin eduskunnassakin Keskustan jos ei tahtipuikkojen niin ainakin nuijien heiluttamiseen tottuneelle Ovaskalle alakynteen joutuminen Tampereen kaupunginvaltuustossa taisi ottaa koville. Niinpä hän ylsi sote-lausunnon tiimoilta kommentoimaan aina SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen vaalilupauksien vaikutusta puolueen tulevaan menestykseen eduskuntavaaleissa.

Koville otti myös valtuutettu Kalle Kiilille (kesk.). Hän purki harmiaan muun muassa muistelemalla edellisen hallituksen tekemisiä ja tekemättä jättämisiä. Mikko Kriikkukin (kesk.) toki yritti tukea omiaan demareita arvostelemallla.

Keskustan kritiikki tai pikemminkin naljailu nimenomaa sosialidemokraatteja kohtaan sai demariryhmyri Atanas Aleksovskin kyselemään ihan ääneen, mistä moinen oikein johtui?

Asiat päättämättä – kannattaa yrittää

Jouni Ovaska syytti kaupunginhallituksen esitystä myös hämäläisten myöhäiseksi heräämiseksi.

Pormestari Lyly puolestaan totesi, että niin kauan kuin asiat ovat päättämättä, kannattaa vaikuttaa. Ja asiathan ovat eduskunnassa maakunta- ja sote-uudistuksen suhteen auki. Ellei peräti huonosta valmistelusta johtuen levällään kuin maajussin sinänsä hyvin ansaitsemat eväät kaffepaussilla heinäpellon ojanpientareella. Lisäksi uudistus on koko ajan elänyt ja liikkunut kuin jyväjemmarin raajat päiväunilla – hitaasti ja harvakseltaan, mutta kumminkin.

Lyly korosti myös sitä, että esitetty lausunto on nimenmaan Tampereen lausunto.

– Se ei ole mikään hallitus-oppositio -lausunto.

Lylyn mukaan hän ymmärää, että terveyspalvelut tarvitsevat “isommat hartijat”. Tarvitsevatko sosiaalipalvelut niitä, Lyly kysyi. Hän piti sosiaalipalveluita luonteeltaan lähipalveluina.

Lyly arveli, että maakuntiin siirtyvät sote-palvelut sattavat viedä maakuntiin kunnilta valtion rahaa. Muutakin kuin sote-palveluille korvamerkittyä. Se taas heikentää kuntien mahdollisuutta ylläpitää esimerkiksi elinvoima- eli työllisyys- ja elinkeinopalveluita.

Lyly pelkäsi myös sitä, että kunnat menettävät otettaan kaavoitukseen. Kaavoitusvaltaakin voi valua kunnilta maakuntiin. Lylyn mielestä maakuntien kaavoitus pitäisi olla luonteeltaan strategista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE