Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

Vanha isäntä juuttui väkisin keskustan porstuan ovelle – ”Ratkaisu on suorastaan fingerporimainen”

Lehtikuva/Jussi Nukari
- Minähän en lähde mihinkään. Ja jos lähden, päätän siitä itse, tuntuu Paavo Väyrynen sanovan puolueelle, jonka kunniapuheenjohtaja hän yhä on.

Kansalaispuolueen perustaja, europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk.) aikoo edelleenkin pysyä keskustan riveissä, vaikka hänen uusi puolueensa merkittiin puoluerekisteriin torstaina. Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska on eri mieltä. Hänen mukaansa Väyrynen ei voi kuulua keskustaan nyt, kun kansalaispuolue on rekisteröity puolue.

Demokraatti.fi/STT

– Väyrysen ratkaisu on suorastaan fingerporimainen. Keskustan säännöt kieltävät sen, että henkilö on toisen puolueen jäsen.

Keskustan jäsenet eivät kuitenkaan ole suoraan puolueen jäseniä vaan kuuluvat paikallisyhdistyksiin, jotka päättävät jäsenten erottamisesta. Väyrynen kuuluu Keminmaan keskustaseura -nimiseen pieneen paikallisyhdistykseen, joka toimii keskustan Peräpohjolan piirin alla. Kun STT yritti tavoittaa paikallisyhdistystä, kävi ilmi, että Väyrynen on itse paikallisyhdistyksen puheenjohtaja.

– Kyllä, johdan paikallisyhdistystä itse, eikä se tule tekemään päätöstä erottamisestani, Väyrynen vahvistaa.
Väyrynen sanoo, että kansalaispuolueessa on sallittua olla myös toisen puolueen jäsen.

– Valtakunnanpolitiikassa täytyy toki valita. Mutta koska kansalaispuolue ei toimi kunnallispolitiikassa, voi paikallisesti kuulua hyvin muihin puolueisiin.

Piirissä ei tiedetty Väyrysen puheenjohtajuudesta

Peräpohjolan piirin puheenjohtajalle Pekka Pelttarille tuli yllätyksenä, että Väyrynen johtaa paikallisyhdistystä. Kyseessä on ilmeisesti tuore järjestely. Pelttari sanoo, että piirissäkin lähdetään siitä, että keskustan jäsen ei voi kuulua myös toiseen puolueeseen.

– Säännöt antavat mahdollisuuden erottaa koko paikallisyhdistyksen. Tässä tilanteessa tämä asia tulee kyllä keskusteluun, Pelttari kertoo.
Jos paikallisyhdistys erotetaan ja Väyrynen joutuu luopumaan keskustan jäsenyydestä, tulee keskustan Keminmaan kunnallisjärjestön pohdittavaksi vielä se, voiko Väyrynen hakea kunnallisvaaleissa valtuustoon keskustan listoilta.

Väyrysen mukaan kansalaispuolue ei osallistu paikallispolitiikkaan vaan tähtää eduskuntavaaleihin ja mahdollisesti vuonna 2018 järjestettäviin ensimmäisiin maakuntavaaleihin.

Olli-Pekka Paajanen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE