Uutiset
29.4.2016 08:44 ・ Päivitetty: 29.4.2016 10:53
Varhaiskasvatus vaakalaudalla
Suomen hallitus on runnonut läpi lukuisia leikkauksia, eivätkä säästöiltä ole välttyneet lapsetkaan. Hallitus on hakenut varhaiskasvatuksen säästöjä uudistamalla varhaiskasvatuslakia, joka mahdollistaa ryhmäkokojen kasvun sekä rajaa subjektiivista päivähoito-oikeutta. Viimeisimpänä eduskuntaan tuotiin esitys, jossa päivähoitomaksuja korotetaan 22 prosenttia. Myös iltapäivätoiminnasta perittäviä maksuja hallituspuolueet haluavat kasvattaa tuplasti.
Hallituksen esittämät varhaiskasvatuksen heikennykset ja perheiden kukkarolle meno suututtaa SDP:n päättäjiä. Päätöksiä tehtäessä on unohdettu täysin lapsivaikutusten arviointi. Huolen aiheena on myös se, halutaanko päivähoitomaksuja korottamalla ajaa pienten lasten vanhemmat työuralta syrjään, luomalla kannustinloukkoja.
– Kun päivähoidon laatu heikkenee ja sen hinta nousee, yhä useampi äiti jää mieluummin vuosiksi kotiin hoitamaan lapsia. Tämä ei voi olla se keino, jolla saamme työllisyysasteen nousuun, sanoo SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen.
Myös kansanedustaja Satu Taavitsainen kantaa huolta päivähoitomaksujen korotuksista.
– Lapsiperheissä jokainen euro menee kulutukseen, kuten ruokaan, vaatteisiin, harrastuksiin ja asumiseen. Näistä kaikista on poissa ne eurot, jotka menevät päivähoitomaksuihin.
Sosialidemokraateille laadukas varhaiskasvatus on perhepolitiikan keskeisimpiä tavoitteita. Edellinen puoluekokous linjasi perhepoliittisessa ohjelmassa, että SDP tavoittelee pitkällä tähtäimellä kaikille alle kouluikäisille maksutonta varhaiskasvatusta. Nyt hallituksen ajamat heikennykset ovat täysin SDP:n linjan vastaisia.
Sosialidemokraatit ovat haastaneet aktiivisesti hallituksen linjaa Kaakkois-Suomen kunnissa ja esittäneet niin subjektiivisen päivähoito-oikeuden säilyttämistä kuin ryhmäkokojen kohtuullisuutta. Muun muassa Kotkassa ja Imatralla on päädytty säilyttämään päivähoito-oikeus ennallaan. Kouvolassa, Savonlinnassa, Lappeenrannassa ja Mikkelissä päivähoito-oikeutta rajattiin äänestyspäätöksellä.
– Perheellisenä kuntapäättäjänä hallituksen suhtautuminen varhaiskasvatukseen hirvittää. Olen ollut mukana puoluekokouksessa päättämässä SDP:n perhepolitiikan suunnasta ja omassa kunnassa onneksi nähtiin varhaiskasvatus laajana oikeutena kaikille lapsille, toteaa Imatran kaupunginhallituksen jäsen, Niina Malm (sd.)
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.