Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

”Varmasti sieltä nousee kaikenlaista vastustusta, jos Trump häviää.” – tutkijan mukaan moni republikaani joutuu nyt miettimään, kannattaisiko Trumpiin tehdä pesäeroa

Lehtikuva

Kun Donald Trump pyrki vuoden 2016 esivaaleissa republikaanien presidenttiehdokkaaksi, hän kohtasi puolueen sisällä paljon vastustusta. Trump voitti siitä huolimatta niin esivaalit kuin varsinaiset vaalitkin, minkä jälkeen kritiikki häntä kohtaan republikaanien sisällä on hiljentynyt lähes täysin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Puolueen kulisseissa Trumpin tyyli kyllä herättää edelleen vastareaktioita, mutta julkinen kritiikki loistaa poissaolollaan. Republikaanipoliitikoilla ei yksinkertaisesti ole varaa suututtaa Trumpin ydinkannattajia.

Jos joku on niin tehnyt, edessä on ollut vääjäämättä vaalitappio.

– Hyvin harva republikaani sanoo julki mitään kriittistä Trumpista, koska he pelkäävät sitä mitä heille itselleen käy, sanoo amerikkalaiseen konservatismiin perehtynyt dosentti Markku Ruotsila Helsingin yliopistosta.

Ulkopoliittisen instituutin vierailevan tutkijan Maria Annalan mukaan etenkin viime talven virkasyytemenettelyn aikaan näytti, että puolue oli täysin Trumpin hallussa. Vaalitappion käydessä todennäköisemmäksi moni republikaani joutuu kuitenkin miettimään, kannattaisiko Trumpiin tehdä pesäeroa.

– Uskon että siellä on aitoa vastarintaa Trumpia kohtaan enemmän kuin mitä on nyt uskallettu näyttää. Varmasti sieltä nousee kaikenlaista vastustusta, jos Trump häviää.

Lincoln Project mätkii presidenttiä

Kun virallinen puoluekoneisto on pysynyt vankkumatta Trumpin takana, on vastustus Trumpia kohtaan purkautunut erilaisten kapinaliikkeiden kautta.

Paljon julkisuutta on saanut Lincoln Project, Trumpia vastustavien republikaanien yhteenliittymä, joka tuottaa jatkuvalla syötöllä presidenttiä kritisoivia räväköitä mainoksia.

Ryhmän perustajat ovat pitkäaikaisia republikaanipuolueen kampanjapelureita ja konsultteja, jotka nyt käyvät Trumpia vastaan samoilla aseilla, joilla ovat vuosien ajan kellistäneet demokraatteja.

Yksi heistä on Rick Wilson, jolla on tapana sanoa, että ”demokraatit yrittävät voittaa asiakeskustelun, minä yritän voittaa vaalit.”

Lincoln Projectin mainoksissa on kiinnitetty huomiota esimerkiksi Trumpin jatkuvaan valehteluun, äärioikeiston kanssa flirttailuun ja koronapandemian heikkoon hoitamiseen.

Ruotsila uskoo Lincoln Projectin jäävän vaaleissa marginaali-ilmiöksi ja vetoavan vain valmiiksi Trump-kriittisiin äänestäjiin.

– Se ja pari muuta järjestöä ovat kyllä hyvin aktiivisia, mutta eivät ne pysty suuria äänestäjämääriä käännyttämään.

Paluu menneeseen ei ole mahdollista

Jos Trump häviää vaalit, republikaaneilla on edessään itsetutkistelun paikka. Annala uskoo republikaanien miettivän siinä tapauksessa, miten saada pidettyä ne uudet äänestäjät, joihin Trump vetosi.

– Trump-ilmiö oli todellinen, riippumatta siitä, miten näissä vaaleissa käy. Trump vetosi sellaisiin äänestäjäryhmiin, jotka ovat edelleen olemassa ja vaikutusvaltaisia.

Annala arvioi, että tulevaisuudessa republikaaniehdokkaat voivat ottaa mallia Trumpista ja vedota esimerkiksi suorasukaisemmin uskonnollisiin äänestäjiin. Trumpin omalaatuista tyyliä ei välttämättä kuitenkaan kannata apinoida, sillä moni amerikkalaisista on kyllästynyt siihen.

– Jos olisin republikaanipuolueen strategi, alkaisin vetää johtopäätöstä, että se Trumpin Twitter-persoona ja kaikki se hyökkääminen ja asiakysymyksistä piittaamattomuus ei ole se tie, millä kannattaa pysyä Trumpin jälkeen.

STT–Anssi Rulamo

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE