Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Varoitus: koronaepidemia voi syöstä maailman toiseen synkkään kriisiin – 2007 seurauksena oli mellakoita köyhissä maissa

Koronaepidemia aiheuttaa myös ruokakriisin riskin, kolme maailmanjärjestöä varoittaa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Jos viranomaiset eivät kykene hoitamaan koronaviruksen aiheuttamia ongelmia kunnolla, edessä voi olla maailmanlaajuinen ruokapula, YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO, YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO sekä Maailman kauppajärjestö WTO arvioivat.

Moni valtio on määrännyt väestölleen koronatartuntojen vuoksi liikkumisen rajoituksia. Seurauksena on ollut myös kansainvälisen kaupan ja elintarvikkeiden tuotantoketjujen hidastumista.

– Epävarmuus ruoan saatavuudesta voi käynnistää vientirajoitusten aallon, joka loisi ruokapulan maailmanmarkkinoille, WHO:n, FAO:n ja WTO:n johtajat toteavat yhteisessä lausunnossaan.

Varoitusta on mahdollista perustella vuoden 2007 talouskriisin kokemuksilla. Tuolloin riisin hinta nousi rajusti, kun suuret riisintuottajamaat Intia ja Vietnam rajoittivat riisin vientiä ulkomaille.

Seurauksena oli esimerkiksi ruokamellakoita useissa köyhissä maissa.

Nyt muun muassa Venäjän viranomaiset ovat kertoneet harkitsevansa rajoituksia vehnän vientiin ulkomaille.

Sadonkorjuun on määrä alkaa Intiassa muutaman viikon kuluttua.

– Nyt keskellä covid-19-eristämisiä on tehtävä kaikki mahdollinen sen takaamiseksi, että kauppa sujuu mahdollisimman vapaasti. Näin voidaan estää etenkin ruokapulan syntyminen, maailmanjärjestöjen kannanotossa painotettiin.

Rajojen sulkeminen on osoittanut, miten riippuvaisia monet maat ovat ulkomailta saapuvan työvoiman panoksesta esimerkiksi viljan tuotannossa ja korjuussa.

FAO:n talousasiantuntija Abdolreza Abbassian arvioi, että Intian lähiaikojen tapahtumat antavat asiassa suuntaa maailmanlaajuisesti. Yli 1,3 miljardin ihmisen Intia on tärkeä elintarvikkeiden vientimaa.

Sadonkorjuun on määrä alkaa Intiassa muutaman viikon kuluttua.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE