Politiikka

Vasemmiston Arhinmäki Stubb-kohusta: ”Toivoisin, että Tieto-Finlandialla nostetaan esiin nimenomaan tietokirjallisuutta”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Kansanedustaja, entinen kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas.) toivoisi Tieto-Finlandia-palkinnon nostavan esiin nimenomaan suomalaista tietokirjallisuutta. Hän ei ota kantaa Suomen entisen pääministerin Alexander Stubbin (kok.) muistelmien Tieto-Finlandia-ehdokkuuteen, koska ei ole lukenut kirjaa. Yleisellä tasolla hän ei ymmärrä miksi henkilökohtaiset, poliittiset muistelmat ovat ehdolla palkinnon saajaksi.

–Toivoisin, että Tieto-Finlandialla nostetaan esiin nimenomaan tietokirjallisuutta. Subjektiiviset, henkilökohtaiset muistelmat eivät niinkään ole tietokirjoja. Voisin ajatella itsekin yhdet muistelmat kirjoittaneena, että en sanoisi omaa kirjaani tietokirjaksi niinkään vaan enemmän poliittiseksi pamfletiksi.

Itseni kaltainen vähän hölmömpikin lukija oppii niistä

Arhinmäen pitää Tieto-Finlandiaa arvokkaana palkintona.

– Se nostaa esille sitä valtavan isoa työtä mikä kirjojen eteen tehdään, kun pyritään asiallisella ja kestävällä tavalla popularisoimaan esimerkiksi historiallisia kysymyksiä niin, että tällainen itseni kaltainen vähän hölmömpikin lukija oppii niistä. Siinä mielessä Tieto-Finlandia on äärimmäisen tärkeä palkinto, että se tuo näitä kirjoja esille.

– Kiihkeänä internet-aikana syntyy kohuja kerran päivässä. Tämä on nyt sellainen, joka toivottavasti tuo mukanaan myös jotakin positiivista. Jos haetaan tästä myönteistä, niin toivoisin tämän keskustelun nostavan esiin sitä, kuinka paljon hyviä tietokirjoja meillä tehdään, Arhinmäki sanoo.

Palkittu toimittaja ja taidekriitikko Otso Kantokorpi kirjoitti eilen murskaavasti Facebookissa Alexander Stubbin elämäkerran päätymisestä tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi.

– On ihan pakko sanoa, että Alexander Stubbin elämäkerran tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkuus vie minulta lopullisesti uskon ko. palkinnon merkittävyyteen. Minulla on sellainen intuitiivinen käsitys, että Karo Hämäläinen voisi olla ihan kelpo kirjailija, mutta ei se kyllä nyt riitä. Tulee sellainen olo, että 40 vuottani kulttuurityöläisenä ja uskoani suomalaisen kulttuurin voimaan litataan perin juurin lokaan. Ei tällaista saisi ihan oikeasti tehdä, Kantokorpi totesi.

Kanokorpi sanoi Demokraatille tiistai-iltana, että nyt ehdolla olevat kirjat ovat ”alennustila koko historiaan nähden”.

– Tämä ei ole poliittinen asia oikeasti lainkaan, ihan sama vaikka se olisi Paavo Arhinmäen muistelmat haamukirjoittajan kirjoittamana. En ihan oikeasti voi ymmärtää, miten sellainen (Stubbin kirja) voi edes päätyä tuolle pöydälle. Ensi vuonna niitä ei kukaan muista.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat