Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Väyrynen raottaa kirjassaan pitkään odottamaansa tapaamista Sipilän kanssa: ”Osoitti kouriintuntuvalla tavalla, että Sipilä ei johda puoluetta”

Kansanedustaja Paavo Väyrynen on jälleen kirjoittanut kirjan.

Tuotteliaana kirjailijana tunnetulta kansanedustaja Paavo Väyryseltä on jälleen ilmestynyt uusi kirja, Terve Suomi. Kirjassaan Väyrynen käy läpi taisteluaan eri puolueittensa välillä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Nyttemmin Väyrynen on perustanut Seitsemän tähden liikkeen ja tätä ennen hän on vaikuttanut pitkään keskustassa ja Kansalaispuolueessa.

Kirja pohjautuu pitkälti Väyrysen aikaisempiin kirjoituksiin, muun muassa blogiin. Paljon sijaa saavat Kansalaispuolueen sisäiset valtakamppailut, tai kaappausyritys, kuten Väyrynen itse asian näkee.

Hän käy läpi myös presidentinvaaleja sekä aikomustaan pyrkiä keskustan puheenjohtajaksi viime kesänä ja sittemmin puoluevaltuuston puheenjohtajaksi. Nämä Väyrysen pyrkimykset asettivat keskustan alkuvuodesta todella tukalaan paikkaan.

”Sipilä ei johda puoluetta.”

Hän raportoi kirjassaan puheenjohtajuuspyrkimysten aikaisista tapahtumista.

”Helmikuun 22. päivänä tapasin Mauri Pekkarisen aloitteesta hänet ja kaksi muuta veteraanipoliitikkoa, Timo Kallin ja Seppo Kääriäisen. He olivat liikkeellä Juha Sipilän tieten. He pyrkivät selvittämään, löytyisikö minulle Keskustassa sellainen vaikutusvaltainen asema, että voisin jättäytyä pois Kansalaispuolueesta ja palata Keskustan toimintaan”, Väyrynen kirjoittaa.

Maaliskuun lopulla hän kutsui vieraikseen Pärnuun hotelli Inge Villaan kaksi vanhaa ystäväänsä, keskustavaikuttajat Juhani Perttusen ja Eero Lankian.

”He olivat olleet aloitteellisia tapaamisen järjestämiseksi. Keskustelin heidänkin kanssaan mahdollisuudesta, että palaisin Keskustan toimintaan. Johtopäätös oli sama kuin helmikuulla Pekkarisen johdolla käydyssä keskustelussa. Olin valmis
keskustelemaan asioista Sipilän kanssa ilman ennakkoehtoja. Tämänkin tapaamisen jälkeen minulle kerrottiin, että Sipilä
ottaa yhteyttä. Ei ottanut”, Väyrynen tilittää.

Kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei, Väyrysen mukaan lukuisista lupauksista huolimatta, ottanut Väyryseen yhteyttä, hän lopulta ehdotti itse Sipilälle tapaamista. Tämä toteutui 19.4. Kesärannassa. Edellisestä tapaamisesta oli kulunut yli kaksi vuotta.

”Olin tullut Sipilää vastaan ilmoittamalla eroavani Kansalaispuolueesta. Aioin kertoa luopuvani ehdokkuudesta puolueen puheenjohtajaksi. Olin aikeissa tehdä mielestäni kohtuullisen ehdotuksen siitä, kuinka voisin palata Keskustan toimintaan …
Ilmoitin vetäytyväni puolueen puheenjohtajan vaalista. Kerroin voivani palata Keskustan toimintaan, jos sääntöjä muutettaisiin ja minut valittaisiin puoluevaltuuston puheenjohtajaksi Sotkamon puoluekokouksessa. Tämä turvaisi minulle riittävät vaikutusmahdollisuudet.”

Asiaan liittyi olennaisena osana puoluevaltuuston puheenjohtajan valinnan siirtäminen puoluevaltuustolta puoluekokoukselle. Tämä prosessi kuitenkin kariutui. Väyrynen väittää kirjassa, että Sipilä on kertonyt, että puoluejohdossa hän itse ja kansanedustaja, varapuheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk.) lämpenivät ajatukselle , mutta muut olivat nihkeämpiä.

”Tapaaminen Juha Sipilän kanssa ja sen jälkeen läpikäyty prosessi oli hämmentävä kokemus. Se osoitti kouriintuntuvalla tavalla, että Sipilä ei johda puoluetta”, pettynyt Väyrynen summaa lopulta kirjassan.

”He ovat lähellä Kokoomusta.”

Väyrysen mukaan keskustassa valtaa käyttää se ”joukkue”, joka nousi valtaan Lahden puoluekokouksessa vuonna 2010. Tämän joukkueen tuella Sipilä nousi puolueen johtoon Rovaniemen kokouksessa 2012.

”Aluksi Juha Sipilä näytti itsenäiseltä poliitikolta, joka johtaa puoluetta. Hän näytti edustavan puolueen perinteistä alkiolaista linjaa. Kesästä 2015 alkaen totuus alkoi paljastua. Sipilä nojautuu siihen liberaalien johtamaan joukkueeseen, jonka tuella hän tuli aikanaan valituksi. Perinteisen keskusta-aatteen kannattajat on työnnetty sivuun. Pettymys heidän keskuudessaan on suuri”, Väyrynen kirjoittaa.

Hänen mukaansa useimmat eivät halua asettua ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleissa. Edessä olisi vaalitappio ja ehkä oman eduskuntapaikan menettäminen.

”Vaalien jälkeen puolue on oppositiossa ja liberaalit valtaavat johtopaikat samaan tapaan kuin vuosina 2011 ja 2015.”

Väyrysen mukaan liberaalit eivät näytä välittävän siitä, kuinka puolueen käy.

”He ovat lähellä Kokoomusta. Heille riittää pien-Keskusta, joka toimii Kokoomuksen apupuolueena.”

Hurjaa uhoa tavoitteissa.

Väyrysen tavoitteena on liittää nykyinen Seitsemän tähden liike puoluerekisteriin ja tämän jälkeen asettaa kansanedustajaehdokkaita.

Hän itse aikoo olla ehdolla niin eurovaaleissa kuin eduskuntavaaleissa. Eduskuntavaaleissa hänen vaalipiirinsä on joko Lappi tai Uusimaa.

Uskoa itseen Väyryseltä ei puutu. Hän aikoo kampanjoida koko maassa puolueen pääministeriehdokkaana.

”Ensi keväänä tavoittelemme paikkaa keskisuurten puolueiden joukossa, neljän vuoden kuluttua asemaa maan suurimpana puolueena”, hän julistaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE