Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Väyryseltä hyviä uutisia vaimon terveydentilasta – samalla kovat haukut Ylelle ja Taloustutkimukselle

Kansanedustaja Paavo Väyrynen (Seitsemän tähden liike) kertoi tulevaisuuden suunnitelmistaan eduskunnan valtiosalissa.

Seitsemän tähden liikkeen kansanedustaja Paavo Väyrynen (kesk.) piti tänään tiedotustilaisuuden, jossa hän ilmoitti pyrkivänsä sittenkin eduskuntavaalien ohella myös europarlamenttiin.

Johannes Ijäs

Demokraatti

– Kun vaimoni viime marraskuussa vakavasti sairastui, ilmoitin, että en voi olla ehdokkaana Euroopan parlamentin vaaleissa. Sairauden puhjettua meillä ei ollut toiveita siitä, että Vuokko olisi voinut korkean ikänsä vuoksi päästä kantasoluhoitoihin. Nyt tilanne on muuttunut, Väyrynen kertoi.

Vuokko Väyrynen sairastaa myelooma-nimistä verisyöpää. Väyrysellä oli iloisia uutisia vaimonsa terveydentilan paranemisesta.

– Ensivaiheen syöpähoidot ovat olleet tehokkaita. Kantasoluhoitoa on kokemusten karttuessa ryhdytty antamaan myös yli 70-vuotiaille, ja Vuokko on hyväksytty niiden piiriin, Väyrynen kertoi.

– Viime maanantaina riittävä määrä kantasoluja saatiin kootuksi. Niiden palauttamiseen ryhdytään kevään mittaan. Jos kaikki menee hyvin, Vuokon terveydentila voi parantua vuosikausiksi lähes ennalleen.
Näissä oloissa voin sittenkin asettua ehdokkaaksi myös Euroopan parlamentin vaaleihin. Käynnistämme välittömästi työn muiden eurovaaliehdokkaiden hankkimiseksi. Toivon, että lisäkseni myös muutamat muut ehdokkaamme osallistuvat sekä eduskunta- että Eurooppa-vaaleihin.

“Nyt on ajattelutapa muuttunut.”

Väyryseltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, mistä käänne Vuokko Väyrysen hoidoissa johtui.

– Se oli aika erikoista HUSin hematologian osastolla, Nuoremmat lääkärit varovaisuudessaan sanoivat, että yli 65-vuotiaille ei yleensä (anneta kantasoluhoitoja). Sitten kun keskustelut etenivät, ensivaiheen hoidot alkoivat tehota, varttuneempi lääkäri keskusteluissa sanoi, että nyt on ajattelutapa muuttunut. Käytännön kokemuksen perusteella jopa 75-vuoteen saakka on nostettu tämä ikä. Kun Vuokon terveydentila on ollut suhteellisen hyvä, hän sitten pääsi mukaan. Ensivaiheessa oli ilmoitus, että 65 vuotta on ehdoton raja, Väyrynen kertoi ja kehui HUSin osastoa erinomaisen toimivaksi.

Vuokko Väyrynen on 72-vuotias.

– Hän on melkein päivälleen yhtä vanha kuin Donald Trump ja minua pikkuisen vanhempi.

Väyrynen on luottavainen, että hänen vaimonsa toipuu.

– Jos kaikki menee hyvin, kokemuksen perusteella voi olettaa, että näin on. Jos te olette asiasta kovin kiinnostuneita, googlaamalla löytyy myeloomasta tietoa. 

“Hän on kannustanut minua kaikessa.”

Paavo Väyrysen mukaan Vuokko Väyrynen on kannustanut häntä eurovaaleihin.

– Hän on kannustanut minua kaikessa ja ollut myöskin mukana tässä puoluetoiminnassa, jota on kehitetty. Olemme hyvässä yhteisymmärryksessä nämä päätökset tehneet.

Vuokko Väyrynen on tällä hetkellä kotona. Paavo Väyrynen kertoi, että vaimolle kantasoluhoitoon pääsy on ollut suuri helpotus.

– Meillähän on kaksi aikuista tytärtä, jotka asuvat pääkaupunkiseudulla. He voivat jakaa tätä omaishoidon tehtävää.

Väyrynen sanoi myös itse olevansa hyvässä kunnossa ja hoikistunut, kun hän on juossut paljon vaimonsa asioilla.

Haukut Ylen gallupille.

Väyrysen mukaan Yleisradio on lähettänyt Seitsemän tähden liikkeelle kutsun osallistua pienpuolueille järjestettäviin kevään vaalitentteihin. Eduskuntavaalitentti järjestetään kutsun mukaan tiistaina 2.4. ja eurovaalien tentti keskiviikkona 22.5.

– On mielenkiintoista, että Yleisradio jo tässä vaiheessa – ennen eduskuntavaaleja – on jakamassa eurovaalitentteihin osallistuvia puolueita eduskuntapuolueisiin ja eduskunnan ulkopuolisiin pienpuolueisiin. Eurovaalitenttien osanotto määräytyy tietysti eduskuntavaalien tuloksen perusteella. Ilmoitan jo nyt, että Seitsemän tähden liike r.p. ei osallistu pienpuolueille järjestettävään eduskuntavaalitenttiin. Meidän oikea paikkamme on eduskuntapuolueiden vaaliohjelmissa, Väyrynen sanoi.

Hän kommentoi omasta aloitteestaan myös tämän päivän Ylellä julkaistua puoluegallupia.

– Gallupithan johtavat kertakaikkiaan harhaan. Taloustutkimuksen tutkimuksessa kysytään ensin ihmisiltä, mitä puoluetta te äänestitte edellisissä vaaleissa. Sen jälkeen kysytään, mitä puoluetta aiotte nyt äänestää ilman, että mainitaan, mitä puolueita on vaaleissa mukana. Tämähän jo ohjaa vastaamaan jonkin niistä puolueista, jotka olivat edellisissä vaaleissa mukana, Väyrynen valitti.

– Jos puolue ei saa 1,5 % mainintoja hallituksessa, se pannaan kategoriaan muut. Siniset joka on sentään hallituksessa, jolla on viisi ministeri, on niin paljon julkisuudessa, että se pääsee nipin napin tämän rajan yli. Me tiedämme, että meidän kannatuksemme on moninkertainen sinisiin verrattuna, ehkä kolme kertaa suurempi, Väyrynen uhosi.

Hänen mukaansa tähän viittaa se, että Tähtiliike teki oman pääministerigallupin, jossa Väyrysen kannatus oli kolmisen kertaa suurempi kuin Sampo Terhon.

Kova usko menestykseen.

– Olisimme tilanneet Taloustutkimukselta oman gallupin, jossa olisi mainittu eduskuntapuolueet, mutta siihen ei suostuttu, koska Taloustutkimus on sitoutunut tekemään vain Yleisradion mittauksia, Väyrynen sanoi ja ilmoitti kannattavansaa julkisin varoin toteutettavia mielipidemittauksia. 

Hän ilmoitti, että “kokemuksensa perusteella” Tähtiliike voisi saada kaksi paikkaa Euroopan parlamenttiin.

Entä jos kävisi niin, että Väyrynen tulisi valituksi sekä eduskuntaan että europarlamenttiin? Tiedotustilaisuudessa tuntui, että Väyrynen sulkee täysin pois edes mahdollisuuden, ettei tulisi valituksi eduskuntaan.

– Tilanne on samankaltainen kuin usein aikaisemminkin. Eduskuntavaalien jälkeen muodostetaan hallitus. Jos Tähtiliike on silloin hallituspuolue, saattaa olla, että silloin jäisin hoitamaan kansanedustajan tehtävää. Jos Tähtiliike joutuu oppositioon, silloin olisi hyvin houkuttelevaa olla jonkin aikaa Euroopan parlamentissa, ainakin parlamentin järjestämisen ja sen työn käynnistämisen ajan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE