Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

”Venäjän ei tule käyttää energiaa aseenaan” – Biden toisti huolensa Nord Stream 2 -kaasuputkesta

LEHTIKUVA / AFP Saul Loeb

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Saksan liittokansleri Angela Merkel näkevät, että Venäjän ei tule käyttää energiaa aseenaan naapureiden uhkailemiseksi tai painostamiseksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Biden kommentoi asiaa päättäjien tapaamisen jälkeen Yhdysvaltain pääkaupunki Washingtonissa.

Kommentissaan Biden toisti huolensa Yhdysvaltain vastustamasta Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeesta. Nord Stream 2 kulkee Itämeren lävitse, ja Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom on kaasuputken suurin omistaja.

Myös suomalaisyhtiö Fortumilla on osuus putkihankkeessa sen osittain omistaman saksalaisen Uniper-yhtiön kautta, joka rahoittaa putken rakentamista.

Yhdysvaltain ja Saksan välillä kitkaa on aiheuttanut Nord Stream 2 -hanke, joka Yhdysvaltojen mielestä pelaa Venäjän pussiin. Yhdysvallat katsoo putken kasvattavan Euroopan riippuvuutta venäläisestä energiasta ja heikentävän Ukrainan asemaa, koska kaasu ei enää kulkisi Ukrainan kautta.

Lehdistötilaisuudessa Merkel sanoi, että Ukrainan on pysyttävä energian läpikulkumaana. Liittokansleri näkee Nord Stream 2:n lisäprojektina, jonka ei ole tarkoitus korvata kaasun kulkua Ukrainan kautta.

–  Muu loisi ilmiselvästi jännitteitä, Merkel sanoi lehdistötilaisuudessa.

Tapaaminen oli jatkoa välien vahvistamiselle.

Merkel on kolmas ulkomainen ja ensimmäinen eurooppalainen valtionjohtaja, jota Biden isännöi presidenttikautensa aikana. Aikaisemmin Washingtonissa ovat käyneet Japanin ja Etelä-Korean johtajat.

Tapaaminen oli myös jatkoa Yhdysvaltain ja Saksan välien vahvistamiselle Donald Trumpin presidenttikauden jälkeen.

Vieraillessaan kesäkuussa Saksan pääkaupungissa Berliinissä Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kehui, että ”Yhdysvalloilla ei ole maailmassa parempaa ystävää kuin Saksa”.

Merkelin vuonna 2005 alkaneen liittokanslerikauden on määrä päättyä syyskuun vaalien jälkeen, joten vierailu Yhdysvalloissa on todennäköisesti hänen virkakautensa viimeinen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE