Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

8.6.2022 10:28 ・ Päivitetty: 8.6.2022 10:28

Venäjän ja Turkin ulkoministerit yhteisymmärrykseen – kyse on Mustanmeren viljakuljetuksista

AFP / LEHTIKUVA / HANDOUT

Turkin ulkoministerin Mevlut Cavusoglun mukaan Venäjän vaatimukset tiettyjen sille asetettujen talouspakotteiden purkamisesta ovat oikeutettuja, jotta viljaa saataisiin maailmanmarkkinoille.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Cavusoglu puhui Ankarassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa yhdessä venäläisen virkaveljensä Sergei Lavrovin kanssa.

Lavrov sanoi Venäjän olevan valmis varmistamaan Ukrainasta lähtevien rahtialusten turvallisen kulun.

Ulkoministerien kerrottiin etukäteen neuvottelevan muun muassa mahdollisten huoltokäytävien perustamisesta Mustallemerelle edessä häämöttävän maailmanlaajuisen ruokakriisin lievittämiseksi.

Ukrainassa on sodan takia jumissa noin 20-25 miljoonaa tonnia viljaa, jota ei ole voitu kuljettaa pois maasta. Venäjään kohdistetut pakotteet ovat vaikeuttaneet myös venäläisen viljan ja lannoitteiden vientiä.

Ukrainan sodan vaikutusten pelätään johtavan jopa nälänhätiin, koska monissa maissa ruokahuolto perustuu tuontiin Ukrainasta.

Ukraina oli ennen Venäjän hyökkäystä maailman neljänneksi suurin viljan viejä. Yhteensä Ukraina ja Venäjä tuottavat noin 30 prosenttia maailman vehnäntuotannosta.

Turkki on ottanut roolia puolueettomana rauhanvälittäjänä.

Turkki on ottanut Venäjän hyökkäyssodan alettua roolia puolueettomana rauhanvälittäjänä Venäjän ja Ukrainan välillä. Osa sittemmin kariutuneista neuvotteluista sodan osapuolten välillä käytiin Istanbulissa.

Cavusoglu sanoi Turkin uutistoimisto Anadolulle jo ennen Lavrovin vierailua, että Venäjä on edellyttänyt tiettyjen sille asetettujen talouspakotteiden purkua viljakuljetusten mahdollistamiseksi.

On epäselvää, nousiko Cavusoglun ja Lavrovin keskustelussa esiin Turkin rooli Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessissa.

Turkki on jumittanut jäsenyysprosessia ja esittänyt omia turvallisuushuoliin liittyviä vaatimuksiaan. Venäjä on puolestaan vastustanut Naton laajentumista omia rajojaan kohti, joten Turkin jarrumiehen rooli Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysasiassa kelpaa myös Venäjälle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU