Politiikka
4.4.2016 17:03 ・ Päivitetty: 4.4.2016 17:21
”Veroparatiisit ovatkin meriitti ministereille” – Harakka vastaa ”yllättyneelle” Kallille: ”Hallitus sulki silmänsä”
Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk.) on Ylen mukaan ”yllättynyt” siitä, että Nordea on mukana veroparatiisijärjestelyissä. Kansanedustaja Timo Harakka, SDP-ryhmän verovastaava, puolestaan pitää ainoana yllätyksenä Kallin yllättymistä.
– Euroopan unioni menettää jopa tuhat miljardia euroa vuodessa aggressiivisen verosuunnittelun takia. Kaikki kansainväliset pankit ja tuhannet juristit ahkeroivat yötä päivää siirtääkseen verottajan ulottumattomiin varoja, joilla yhteiskuntien kuuluisi rahoittaa kouluja, terveydenhoitoa ja muita julkisia palveluita. Tämän ei pitäisi yllättää ketään, Harakka huomauttaa.
Eduskunnan tiedossa on Harakan mukaan, että myös suomalaiset yritykset välttelevät suomalaista verotusta konsernivähennysten, siirtohinnoittelun ja muiden rahoitusoperaatioiden keinoin. Veronmenetys on kymmeniä, ellei satoja miljoonia euroja.
– Kyse ei siis ole sinisilmäisyydestä, vaan silmien sulkemisesta.
Edellisen vaalikauden oppositiojohtaja Juha Sipilä (kesk.) kampanjoi julkisuudessa veroparatiisien sulkemiseksi ja piti niitä hyvinvointivaltion suurimpana uhkana. Harakka näkee, että pääministerinä Sipilä näyttää muuttaneen mielensä.
– Veroparatiisit eivät olekaan uhka, vaan meriitti hänen hallituksensa ministereille. Anne Berner (kesk.) oli luxemburgilaisen veroparatiisiyhtiön hallituksen jäsen vielä vaalikeväänä, Lenita Toivakka (kok.) perusti omienkin sanojensa mukaan ”verosuunnittelun takia” kiinteistösijoitusyhtiön matalan verotuksen Belgiaan.
Surkuhupaisaa, että oppositiossa ollessaan Sipilä piti Urpilaisen ja Ihalaisen ennennäkemättömiä panostuksia riittämättöminä.
Lisää aiheesta
Harakka ihmettelee, että veroparatiiseja vastustanut Sipilä esitti molemmille ministereille täyden tukensa, sekä ”kansainvälisille liiketoimintajärjestelyille”.
Sipilän hallituksen harmaan talouden ”torjunta” ei vakuuta Harakkaa. Hallitus esitti miljoona-armahdusta heille, jotka olivat kiertäneet veroja ulkomailla, mutta joutui vetämään esityksen pois. Hallitus esitti suomalaisten omistusten piilottamista hallintarekistereihin, verottajan tietämättömiin. Senkin hallitus joutui vetämään pois.
– Vain tuodakseen viime viikolla uuden esityksen, jolla suomalaiset omistukset voisi kätkeä ulkomaisiin hallintarekistereihin. Laittoman toiminnan laillistamista perustellaan sillä, että lain rikkominen on helppoa – sen sijaan, että lain rikkomisesta määrättäisiin rangaistus.
Keskustan Kalli on nyt esittämässä lisäresursseja harmaan talouden vastaiseen työhön, josta hallitus ehti jo leikata reilusti. Harakka muistuttaa, että SDP ja muu oppositio ovat vaatineet tätä lähes vuoden ajan.
Hän pitää surkuhupaisana, että oppositiossa ollessaan Juha Sipilä piti valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) ja työministeri Lauri Ihalaisen (sd.) ennennäkemättömiä panostuksia riittämättöminä.
– Kunnes hallitusvastuussa siis leikkasi määrärahat, joilla olisi saatu ”hyvinvointivaltiota uhkaavat veroparatiisit” kuriin.
Harakka huomauttaa, että Urpilaisen valtiovarainministerikaudella Suomi oli Euroopan edelläkävijä haitallisen verosuunnittelun vastaisessa työssä. Rakennusalalle määrättiin sekä henkilönumerojärjestelmä että käänteinen arvonlisävero.
– Poliisi ja verohallinto saivat merkittävästi lisää resursseja ja tutkijavoimia – selvittämään juuri näitä veroparatiisijärjestelyitä, jotka Timo Kallille ovat tulleet näin suurena yllätyksenä, Timo Harakka sivaltaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.