Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Vientiteollisuus lyö kiinni palkankorotusten tason? – Insinööriliitto: ”Ei kelpaa”

Istock

Akavalainen Insinööriliitto tavoittelee alkavalla liittokierroksella palkkaratkaisua, joka korjaa asiantuntijoiden palkat kansainväliselle tasolle. Liiton mielestä kansainvälisessä vertailussa korjattavaa on muun muassa teknologiateollisuuden, suunnittelu- ja konsulttialan sekä tietoalan palkoissa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Työnantajat ovat jo kuukausia puhuneet julkisuudessa mallista, jossa yksi osa vientiteollisuudesta lyö kiinni palkankorotusten tason, joka toimii kattona kaikkien alojen korotuksille. Insinööriliitolle se ei kelpaa.

– Haluamme aidon liittokierroksen, jossa asioista sovitaan jokaisen alan omista lähtökohdista. Suomeksi sanottuna se tarkoittaa suomalaisten asiantuntijapalkkojen nostamista hyvin menevillä toimialoilla, puheenjohtaja Samu Salo sanoo tiedotteessa.

”Asiantuntijoiden bruttopalkat Suomessa ovat alempana kuin useimmissa kilpailijamaissa.”

Hän painottaa, että vientiteollisuuden kuuluvien toimialojen välillä on vaihtelevuutta. Muun muassa suunnittelu- ja konsulttialalla on tahkottu tulosta jo kymmenen vuotta ilman, että se näkyy alan palkoissa. Salon mielestä palkkaus on keskeinen keino ratkoa väitettyä osaajapulaa aloilla, joilla menee hyvin.

– Kun työnantajat eivät ole merkittävissä määrin sitoutuneet yritysten kehittämiseen –mikä näkyy muun muassa haluttomuutena investoida – asiantuntijoiden on korkea aika saada suurempi osuus yhdessä leivotusta kakusta.

Salo ei hyväksy väitettä, että palkankorotukset vaarantaisivat tuottavuuskehityksen. Hän muistuttaa tuottavuuskehityksen olleen monilla aloilla hyvän jo pitkään, mutta palkoissa se ei ole näkynyt.

– Päinvastoin, asiantuntijoiden bruttopalkat Suomessa ovat alempana kuin useimmissa kilpailijamaissa, ja ero tuntuu vain kasvavan. Ei palkankorotusten tasoa voi loputtomiin torpata vetoamalla tuottavuuskehitykseen. Ei ole sanottua, että palkat olisivat nyt jotenkin optimaalisella tasolla suhteessa yritysten tuloksiin. Asiantuntijoiden palkkojen osuutta voidaan perustellusti kasvattaa, Salo huomauttaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE