Politiikka

Vierailijalistat kansliatoimikuntaan – varapuhemies Satonen: ”Varmaan tästä puhutaan”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Eduskunnan vierailijalistat ovat julkisia, jos asiaa kysytään korkeimmalta hallinto-oikeudelta tai sen päätöstä noudattavalta eduskunnan kansliatoimikunnalta.

Suomen Kuvalehden mukaan listoja ei kuitenkaan saa käytännössä nähtäväkseen, vaan ne tuhotaan päivän päätteeksi. Päätöksen on tehnyt eduskunnan turvajohtaja Jukka Savola, vaikka hän myöntää Suomen Kuvalehdelle tietojen olevan julkisia. Savolan mukaan hänen päätöksestään voi valittaa kansliatoimikunnalle, joka viime helmikuussa päätti listojen olevan julkisia ja kumosi vuoden 2014 päätöksensä listojen salaamisesta.

Kansliatoimikuntaan kuuluva varapuhemies Arto Satonen (kok.) uskoo, että tapaus nousee uudelleen esille kansliatoimikunnan kokouksessa.

– Varmaan tästä puhutaan.

Mikä on oma mielipiteesi, pitäisikö listojen olla julkisia?

– Täytyy erilaisia säännöksiä tutkia. En ota tässä vaiheessa kantaa, Satonen sanoo.

Hän pitää turvajohtaja Savolaa oikeana ihmisenä kommentoimaan listoihin liittyviä kysymyksiä.

– Olennaista on, että ylipäätään listat ovat olemassa siksi, että tiedetään keitä talossa on käymässä, jos tulee esimerkiksi tulipalo. Aloite siitä, että listat tarvitaan, on tullut turvallisuuspuolelta ja Savola on niitä oikea ihminen kommentoimaan.

Satonen kertoo ymmärtävänsä listoihin kohdistuvan kiinnostuksen

– Se varmaan liittyy tähän lobbarirekisteriasiaan. Ymmärrän, että on halukkuutta tietää ketkä ja kuinka aktiivisesti ovat toimineet missäkin tilanteissa. Toisaalta on sitten henkilötietopuoli, kun kyse yksityisistä ihmisistä.

– Ymmärrän myös turvallisuuspuolen näkökulman, ettei listoilla ole mitään käyttöä, kun henkilöt ovat poistuneet talosta. Käytäntö on sama mikä on ollut valtioneuvostolla käytössä vuosia.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat