Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Vihdoinkin saatiin yksi pois kiusaamasta ihmisiä” – perintäyhtiöltä vietiin toimilupa

Istock

Aluehallintovirasto on perunut perintäyhtiö Alektum Oy:n toimiluvan. Kansanedustaja Satu Taavitsaisen (sd.) mielestä vuosi ei olisi voinut alkaa paremmin.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Alektum on menetellyt toistuvasti lain ja hyvän perintätavan vastaisesti. Se on perinyt lainvastaisia saatavia ja kohtuuttomia perintäkuluja. Alektum on laiminlyönyt tiedonantovelvollisuutensa ja aiheuttanut kansalaisille tarpeettomia kuluja, kun se on jättänyt yhdistämättä samaan velkasuhteeseen perustuvat saatavat. Yhtiö on pitkittänyt perintää ja perinyt ostettujen saatavien perintäkuluja lainvastaisesti, Ulosottoon joutuneiden tukijat eduskunnassa -ryhmän puheenjohtaja Taavitsainen luettelee.

Hän huomauttaa, että kaiken kukkuraksi Alektum on ”ihan pokkana” jatkanut lainvastaista menettelyään aluehallintovirastolta saamiensa useiden lainvoimaisten varoitusten jälkeenkin.

Taavitsainen on keskustellut kansalaisten kanssa Alektumin ja muidenkin perintäyhtiöiden laittomista toimista. Yhdessä on mietitty ongelmiin ratkaisuja.

– Vihdoinkin tämä yksi toimija saatiin pois kiusaamasta ihmisiä. Erityinen kiitos kuuluu niille aktiivisille kansalaisille, jotka jaksoivat vaikeuksiensa keskellä tehdä kanteluja yhtiön toiminnasta, hän kiittää.

Taavitsainen toteaakin tiedotteessaan, että ”tämän mahtavammin ei olisi voinut vuosi 2019 alkaa”. Alektumin on lopetettava välittömästi kaikki perintätoimintansa ja sen markkinointi.

”Suomessa eivät ole voimassa viidakon lait.”

Taavitsainen muistuttaa, että perintätoimintaa on harjoitettava lainmukaisesti.

– Kansalaisten ei tarvitse sietää vanhentuneiden saatavien ja kiistettyjen laskujen perintää ja kohtuuttoman suuria perintäkuluja. Perintää ei saa jatkaa, jos velallinen kiistää maksuvelvollisuutensa. Hyvä perintätapa tarkoittaa, että perintäasian perustellun riitauttamisen tuomioistuimessa, kuluttajariitalautakunnassa tai muussa ratkaisuelimessä tulee aina keskeyttää perintä.

Hän viittaa perintälakiin: mikäli perintätoimisto menettelee hyvän perintätavan vastaisesti, ei velallisella ole velvollisuutta korvata perintäkuluja.

– Hyvää perintätapaa rikkova yhtiö ei saa korvausta kuluistaan. Suomessa eivät ole voimassa viidakon lait ja on erinomainen asia, että saamme laittomasti toimivat yhtiöt pois Suomesta.

Taavitsaisen mukaan jokaisen Suomessa toimivan perintäyhtiön on huolehdittava siitä, että sen johto ja työntekijät noudattavat toiminnassaan lakia ja hyvää perintätapaa. Työntekijöillä on oltava myös riittävä ammattitaito. Perintätoimistolla on myös vastuu siitä, että sen perintätoiminnassaan käyttämät tietokonejärjestelmät toimivat lainmukaisesti.

– Tämä oli aivan upea syntymäpäivälahja, loppiaisena syntymäpäiviään viettänyt Taavitsainen iloitsee aluehallintoviraston päätöstä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE