Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

D-analyysit

Vihreistä on tulossa tavallinen puolue vaikka he eivät itse sitä myönnä

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Toimituksen kommentit

Simo Alastalo

Kirjoittaja on Demokraatin politiikan toimittaja.

Vihreät on saanut osakseen opposition arvostelua sisäministeriön kansliapäällikön valinnan edellä. Supon johtaja Antti Pelttari on monien mielestä tehtävään ylivoimaisesti pätevin ehdokas. Pelttari on entinen kokoomuslainen valtiosihteeri, jonka omat palkitsivat johtajan viralla.

Simo Alastalo

Demokraatti

Arvostelun juurena on lehtitiedot, joiden mukaan sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on nimittämässä kansliapäälliköksi taustaltaan vihreän Kirsi Pimiän, joka on myös pätevä mutta vailla Pelttarin kokemusta suojelupoliisista.

Ohisalon odotetaan tekevän klassisen poliittisen virkanimityksen, samanlaisen, jolla Pelttari aikanaan nostettiin Supon johtoon.

Tilanteessa ei olisi mitään ihmeellistä elleivät Ohisalo ja vihreät olisi aiemmin arvostelleet poliittisia virkanimityksiä. Kokoomuslaisia naurattaa ja pöyristyttää, että vihreät on sittenkin samaa porukkaa kuin kaikki muut valtaan päässeet puolueet, mukaan lukien kokoomus.

Puolueet varmistavat liki poikkeuksetta oman linjansa toteutumisen ja jatkuvuuden virkanimityksillä. Niin politiikka toimii, mutta vihreät ei ole tätä omalla kohdallaan halunnut myöntää.

Moraalinen poseeraus, jota voi kutsua myös kaksinaismoralismiksi, nostaa kannatusta. Se toimii niin kauan, kun löytää itsensä samasta lammikosta, jossa rypemisestä on syyttänyt muita.

Vastaanvanlaisia tapauksia on viime aikoina ilmennyt myös yksittäisten vihreiden kohdalla. Kansanedustaja, ilmatieteen laitoksen tutkija Atte Harjanne (vihr.) on Instagram-kuviensa perusteella ahkera matkailija. Harjanne lentelee ympäri maapalloa aivan kuin ei olisi lentoliikenteen päästöistä koskaan kuullutkaan.

Ehkä Harjanteen herättämästä kohusta oppineena europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr.) ymmärsi jättää somekuvat väliin Kuuban joululomallaan.

Housut kintuissa oman agendansa vesittämisestä kärähtäminen on politiikassa tyypillistä. Vahinkoja sattuu silloin tällöin kaikille. Saunat palavat, kun niitä ahkerasti lämmitetään.

Poliittinen tilanne suosii paikoin korostunutta nuhteettomuutta, jolle ei ole vierasta myöskään moraalinen performanssi. Katsokaa meitä, me toimimme oikein. Vastapuolella on oikeistopopulistien hällävälistinen räävittömyys, jossa mitä tahansa saa sanoa vaikka siitä seuraisi toistuvasti rikostuomioita.

Toinen puoli poseeraa ja vaatii äänestäjiltä elämäntapaa, joka on enemmistölle mahdoton, kunnes käy ilmi, että se on mahdoton myös saarnaajille itselleen.

Toinen puoli korjaa falskista hyveretoriikasta poliittisen hyödyn.

Ikävintä vahvassa leiriytymisessä on kasvava yhteyden puute, joka repeää paitsi puolueiden myös niiden kannattajien välille. Yhteyden puutteelle ja siitä seuraavalle epäluulolle voisi tehdä jotakin sen sijaan, että poliittiset leirit hyödyntävät niitä sumeilematta kannatuksensa kasvattamiseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Politiikka
1.4.2020
”Loimaan kassalta” hätähuuto – Nyt tulee suora vastaus: ”Saattaa olla, että tässä yhteydessä puhkeaa vähän suurempikin kupla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE