Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Viimeinen lukko tutkijoiden tukemalle uudistukselle on kokoomus ja istuva ministeri” – SDP:n Torsti korosti koulutusta Suomen kohtalonkysymyksenä

Lehtikuva / Martti Kainulainen

Kansanedustaja Pilvi Torsti (sd.) vaati eduskunnan välikysymyskeskustelussa hallitukselta merkittäviä toimia koulutuksen tasa-arvon ja Suomen menestyksen takaamiseksi tulevaisuudessa. Torsti piti SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuheen täysistuntosalissa käydyssä välikysymyskeskustelussa.

Topi Juga

– Viedäksemme Suomen 2050-luvulle kestävästi peräänkuulutamme isoja uudistuksia, kuten oppivelvollisuuden laajentamista, ja tasa-arvotekoja, kuten kaikkien lasten täysimääräistä oikeutta varhaiskasvatukseen ja lähipäiväkotiin. Päätökset, joita teemme tai jätämme tekemättä koulutuksen tasa-arvosta tänään, vaikuttavat suoraan 2050-luvun Suomeen, sanoi Torsti.

Ajoimme oppivelvollisuuden laajentamista jo viisi vuotta sitten.

Torsti sanoi, että keskeinen ja nopeasti toteuttava uudistus on sosialidemokraattien pitkään ajama aidosti maksuton toisen asteen koulutus kaikille. Käytännössä tämä tarkoittaa oppivelvollisuuden ulottamista 18 ikävuoteen.

– Ajoimme oppivelvollisuuden laajentamista jo viisi vuotta sitten. Me emme lepää, kunnes olemme varmistaneet sen, että jokaisen alle 18-vuotiaan oikeus on paikka koulutuksessa.

Torsti totesi salissa, että jo viime syksynä keskusta ilmoitti muuttaneensa kantaansa asiaan. Viimeksi eilen vihreät ilmoittivat tukevansa oppivelvollisuuden laajentamista.

– Nyt siis näyttää, että viimeinen lukko tälle tutkijoiden tukemalle 2000-luvun koulutusuudistukselle on kokoomus ja istuva opetusministeri.

Hän viittasi puheessaan Talouspolitiikan arviointineuvosto lausuntoon, jossa neuvosto suositteli Suomen hallitusta vakavasti harkitsemaan oppivelvollisuuden pidentämistä.

– Hienoa, että hallitus on tänään laajalti paikalla. Harkitkaa tätä vakavasti, Torsti esitti osoittaen sanansa hallitukselle.

Olemme jäämässä hälyttävästi jälkeen verrokkimaista.

Torsti totesi vielä, että eniten epäluottamusta hallituksen ja ministerin toiminnassa herättää kokonaiskuvan puute koulutuksen ja sivistyksen merkityksestä Suomelle.

– Olemme jäämässä hälyttävästi jälkeen verrokkimaista väestön koulutuksen tasossa. Tästä huolimatta hallitus oli valmis laskemaan suomalaisten koulutustasoa. Me SDP:ssä haluamme, että sitä nostetaan.

– Tämän hallituksen suhtautumista koulutukseen kuvaa, että hallitusohjelman aineistossa pohditaan, että 20% nykyistä vähemmän suorittaisi maisteritutkinnon.

Torsti huomautti, että tutkijoiden arviot ovat selviä ja politiikkasuositukset johdonmukaisia.

– Koulutus on Suomen kohtalonkysymys.2030-luvun abit ja 2050-luvun Suomi vaativat tältä nyt aitoa koulutuslupausta – ja että se myös pidetään, Torsti totesi.

– Ilman aitoa koulutuslupausta hallitus ja opetusministeri eivät valitettavasti nauti sosiaalidemokraattisen eduskuntaryhmän luottamusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE