Politiikka

Viinakäänne: Perustuslakivaliokunta otti kantaa etämyyntiin – ”Rangaistavuus on rikoslaissa kytketty alkoholin lainvastaiseen maahantuontiin”

Perustuslakivaliokunta on antanut lausuntonsa sosiaali- ja terveysvaliokunnalle uudesta alkoholilaista. Valiokunta tyrmää sosiaali- ja terveysministeriön kaavailemat etämyyntikiellot. Kielto poistettiin itse lakitekstistä, mutta jätettiin lain perusteluosaan.

”Perustuslakivaliokunnan mielestä ehdotetun 32 ja 90 §:n sekä rikoslain 50 a luvun 1 §:n muodostama kokonaisuus ei kiellä perustuslain 8 §:n edellyttämällä tavalla perusteluissa esitetyn mukaisesti etämyyntiä yksityiseen käyttöön.”

”Rangaistavuus on rikoslaissa kytketty alkoholin lainvastaiseen maahantuontiin, ei sitä vastoin ”etämyyntiin”. lausunnossa kirjoitetaan.

Valiokunnan  mukaan ehdotetut säännökset ja niiden perustelut ovat näin ollen epäselvässä suhteessa ja osin jopa ristiriidassa keskenään.

”Etämyynnin kieltoon liittyy myös merkittäviä EU-oikeudellisia kysymyksiä, joiden arviointi ei sinänsä kuulu perustuslakivaliokunnan valtiosääntöisiin tehtäviin. Ottamatta niihin kantaa perustuslakivaliokunta toteaa, että jos tarkoituksena on saattaa etämyynti rangaistavaksi, tulee siitä säätää perustuslain 8 §:n laillisuusperiaatteen täyttävällä rangaistussäännöksellä.”

Valiokunnan päätösesitykseen sisältyy kokoomuksen Ben Zyskowiczin ja Outi Mäkelän eriävä mielipide.

Uusi alkoholilaki on tarkoitus tulla voimaan 1. päivänä tammikuuta 2018 tai mahdollisimman pian tämän jälkeen.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat