Politiikka
9.11.2017 18:17 ・ Päivitetty: 9.11.2017 18:17
Viinipulloon 40 senttiä, olutpulloon 6 senttiä lisää hintaa – SDP:n Räsänen huomasi oudon ristiriidan
Viinipullon hinta noussee 40 senttiä ja olutpullon reilut kuusi senttiä, kun alkoholin verotus ensi vuonna kiristyy. Erityisesti niiden tuotteiden verotusta pyritään nostamaan, joita on alkoholilain uudistuksen jälkeen tulossa myyntiin kauppojen hyllyille.
Tämän huomasi SDP:n Joona Räsänen, kun valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) esitteli hallituksen esityksen alkoholiveron korotuksesta torstaina eduskunnalle ja sanoi kiristyksen painottuvan mietoihin juomiin.
Alkoholiveron kokonaiskiristys toisi valtiolle sata miljoonaa euroa. Orpon mukaan yllä olevat laskelmat eivät huomioi alkoholin myynnin vapautumisen mahdollisia vaikutuksia hintoihin. Hän viittasi tällä samaan aikaan eduskunnan käsittelyssä olevaan alkoholilain uudistukseen.
– Kokonaisuudesta syntyy se kysymys, että miksi ihmeessä ensin ajetaan uudistuksia, jotka lisäävät kustannuksia ja sitten yritetään veronkorotuksilla niitä pienentää, Räsänen päivitteli.
On naurettavaa, että niitä on julkisuudessa kytketty yhteen.
Hallituspuolueista keskustan ja kokoomuksen näkemyserot alkoholipolitiikassa tulivat selkeästi esiin lähetekeskustelussa.
Kokoomuksen mielestä on selvää, että alkoholilaki ja -vero liittyvät yhteen, koska ensi vuonna kaupan hyllyillä myydään vahvempaa olutta ja lonkeroa. Veronkorotus on puolueen mukaan tarkoitettu tasoittamaan mahdollista kulutuksen kasvua, joka saatavuuden lisääntymisestä syntyisi.
Lisää aiheesta
– Hallituksen on katsottava kokonaisuutta. Talossa on samaan aikaan käsiteltävänä hallituksen yksimielinen esitys alkoholilainsäädännön uudistamisesta, joka vapauttaa väkevämpien oluiden myyntiä kauppoihin. Se tarkoittanee sitä, että tarjonta kasvaa ja kuluttajahinnat luultavasti laskevat. Siinä on sekä kansanterveydellisesti että fiskaalisesti myös paikka veronkorotukselle, Orpo perusteli.
Keskustan Pekka Puska pitää ajatusta lakiuudistuksen ja veronkiristyksen yhteen liittymisestä naurettavana. Hänen mielestään veronkiristyksellä katetaan vuoden 2014 jälkeen tapahtunut hintojen lasku.
– Verolaki ja alkoholilain uudistus ovat kaksi eri asiaa ja on naurettavaa, että niitä on julkisuudessa kytketty yhteen. Ajatus siitä, että jos vahvoja juomia ei tuoda kauppaan, niin ei nosteta veroakaan, on naurettava, Puska murisi.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.