Opinion

Viktor Kock: Dickpics är inte att flirta

Foto: Johan Kvarnström
Foto: Johan Kvarnström
Foto: Johan Kvarnström

Problemet är inte dagens barn utan vilka attityder vi som vuxna för vidare till dem, skriver FSD:s ordförande Viktor Kock.

DEBATT

Kampanjen #Metoo samt de efterföljande #Övistoo och #dammenbrister har knappast undgått någon. I kampanjerna berättar främst kvinnor om sexuella trakasserier som de har utsatts för. Att sexuella trakasserier förekommer är tyvärr ingen nyhet men kampanjerna visar omfattningen av problemet, för det är ett problem.

Responsen på kampanjerna har varit enorm på sociala medier. Den vanligaste reaktionen som jag har noterat är äntligen. Äntligen vågar de som utsätts för sexuella trakasserier säga ifrån. Inläggen i debatten på sociala medier innehåller en förhoppning om att tiden då sexuella trakasserier sopas under mattan nu går till historien. Vägen dit är ännu lång men kampanjerna är ett stort steg i rätt riktning.

Samtidigt finns det också en motreaktion till kampanjerna. Berättelserna om sexuella trakasserier ifrågasätts och man oroar sig över hur pojkar i framtiden skall våga ta kontakt med det motsatta könet då de riskerar bli anklagade för sexuella trakasserier. Att offerkoftan plötsligt hamnar hos kommande generation män understryker endast behovet av kampanjerna. Nu är det dags för alla att faktiskt inse problemet och förändra attityderna. Problemet är inte dagens barn utan vilka attityder vi som vuxna för vidare till dem. Det är inte föräldrarna till ett offer för sexuella trakasserier som vågar berätta om saken i framtiden som misslyckats med uppfostran.

Jag hoppas att såväl förtroendevalda som andra personer i ledande positioner tar till sig kampanjerna och tillsammans jobbar för att förebygga sexuella trakasserier. På Tuula Haatainens initiativ kommer man att diskutera sexuella trakasserier i riksdagen 12 december. Själv tog jag upp frågan på Industrifackets kongress i Tammerfors förra veckan. Responsen i denna mansdominerade bransch var positiv och i de strategiska riktlinjerna för Industrifacket är förebyggande av sexuella trakasserier nu en tyngdpunkt.

Som Henrik Othman skrev i sin ledare (ÖT 29.11) gör det ont när dammen brister. Det som gör extra ont är att man själv varit en del av detta mansproblem, endera genom aktivt eller passivt deltagande. För det finns ingen ursäkt men vi män kan åtminstone se till att nästa generation män uppför sig bättre. Ifall det ännu finns någon som är osäker, dickpics och oönskat tafsande är inte att flirta.

 

Viktor Kock

Delningar

Dela denna artikel

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa


Senast