Huvudnyheter

Ville Skinnari besökte Åboland virtuellt

Jukka-Pekka Flander
Utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Skinnari.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Skinnari besökte Åboland virtuellt tillsammans med Finlands Svenska Socialdemokrater den 16 januari. Efter Teams-mötet med FSD-aktiva hölls en livesändning på Facebook med ministern. I programmet ingick även två virtuella företagsbesök, Naficon Liitin och Dalsbruk Industrial & Logistics Park. Ministern svarade dessutom på ABL:s fråga om turismnäringens förutsättningar.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Som pappa och ex-idrottare betonade Skinnari vikten av barnens hobbyverksamhet både i diskussionen med FSD-aktiva och i livesändningen. Inför kommunalvalet betonade han att frågorna som är närmast människan avgörs i kommunerna.

 

– Ett hållbart samhälle skapas i kommunerna, nära och tillsammans med invånarna. Vi sätter människan i fokus, betonade Skinnari.

 

Att bygga nytt långsiktigt var Skinnaris recept på återhämtningen efter coronatiden, inte minst när det gällde frågan om idrottsfaciliteter. Han påpekade dessutom att regeringen har satsat mer pengar på infrastruktur än vad man har gjort på över 30 år.

 

– I det nya normala spelar det ingen roll var man bor. Jag ser möjligheter i Pargas och på Kimitoön, vad som behövs är marknadsföring. Varför ska man välja Finland eller Åboland som plats att bo i?

 

Hållbar tillväxt är en förutsättning för Finlands välfärd”

 

Ministern fick många frågor av FSD-aktiva. I en av dem ville Camilla Kronqvist från Åbo veta om man gör tillräckligt och tillräckligt snabbt för att kunna leva på ett hållbart sätt.

 

– Hållbar tillväxt är en förutsättning för Finlands välfärd. Man måste leda med exempel. Vi har möjligheter just nu men det är svårt att säga vad som är framtiden gällande multilateralt samarbete, svarade Skinnari.

 

Enligt ministern är situationen i USA och Brexit exempel på populismens risker.

 

– Det finns alltid ett vi och ett dom i deras retorik. I en välfärdsstat ska vi förena människor. Populister talar om saker som skiljer människor åt, medan vi talar om saker som förenar människor och fixar saker.

 

FSD:s verksamhetsledare Hildur Boldt frågade om det finns frågor som har hamnat i skymundan på grund av coronapandemin som Skinnari vill lyfta fram. Han svarade att frågor som har med social- och hälsovårdsreformen, sysselsättningen och ekonomin är centrala frågor för tillfället.

 

I ministerns Facebook-live samtalade han med Boldt som frågade hurdana hälsningar han hade till företagarna.

 

– Coronakrisen har påverkat Finlands utrikeshandel och den globala handeln. Exportvärdet föll med 14 procent och importvärdet med 10 procent förra året. Vi samarbetar med företagen för att vara på den internationella marknaden direkt efter krisen.

 

Om coronastrategin påminde ministern att Finland har en hybridstrategi och regeringen beaktar sociala, ekonomiska och sysselsättningsfrågor som en del av strategin.

 

– Det finska nässprayvaccinet har varit lovande i djurförsök, påpekade Skinnari om en inhemsk innovation i kampen mot pandemin.

 

Om bilden av Finland internationellt betonade ministern som själv har bott i olika håll i världen betydelsen av vår klimatpolitik och digitaliseringen. Tryggheten och naturen är saker som förknippas med Finland. Svårigheter finns det också för att det inte är lätt att flytta till Finland.

 

Ingmar Forne från Kimitoön ställde en fråga om väteekonomins betydelse.

 

– Tyskland och Sverige har fokuserat på väte och även Finland kommer att göra det på lång sikt, svarade Skinnari.

 

Inom energibranschen lyfte Skinnari fram Vasaområdet där det finns många ledande företag, bland annat Wärtsiläs center för forskning och utveckling.

 

Till Boldts fråga om ishockey har gett något som man har nytta av i politiken svarade ministern som är en före detta ishockeyspelare att lagarbete är något han har lärt sig från sporten.

 

– Riksdagsgruppen, utskottet i riksdagen, Utrikesministeriet, i alla dessa är det viktigt att man är en lagspelare.

 

Skinnari ser också fram emot att spela igen i riksdagens fotbollslag som möjliggör kontakter över partigränserna.

 

FSD:s riksdagsledamot Johan Kvarnström upplevde det virtuella företagsbesöket intressant ur västnyländskt perspektiv.

 

– Västnyland har liknande strukturomvandlingsbehov som Dalsbruk. Finland måste satsa på kvalitet, kommenterade en imponerad Kvarnström efter att ha sett presentationer av företag i Dalsbruk och Nagu.

 

Regeringens recept för återhämtningen av turismen

 

ABL ställde ministern en fråga om turismnäringens möjligheter att återhämta sig efter coronapandemin.

 

– Vi har lyckats att hantera coronasituationen i Finland väl. Det är väsentligt också ur turismens synvinkel.

 

– För återhämtningen av finsk turism är det viktigt att Finnair får starka positioner i flygtrafiken även efter krisen. Kustregionen måste också vara delaktig i den internationella tillväxten av turism och bilda ett enhetligt turistområde och varumärke för internationella turister.

 

– Det är nu möjligt att få nya invånare till Finland internationellt. Distansarbete kan göras var som helst till var som helst. Till exempel skärgården lockar och förbindelser måste utvecklas vidare där också.

 

Programmet Hållbar turism 2030 är regeringens svar till följderna av coronakrisen för turismen. Med hjälp av programmet stöder regeringen utvecklingen av turismen, näringslivets verksamhetsmöjligheter, utvecklingen av nattågstrafiken och förutsättningarna för en klimatvänlig kollektivtrafik.

 

Genom programmet söker man också lösningar för att främja elektrifierad flygtrafik. Dessutom utvecklas förutsättningarna för hållbar turism i skärgården och förutsättningarna för cykelturismen som ökar i popularitet. I programmet beaktas också samarbetsmöjligheterna med de nordiska länderna och de baltiska länderna när det gäller att utveckla hållbar turism.

 

Skinnari poängterar till sist tilläggsfinansieringen på 4,5 miljoner euro som regeringen har budgeterat för turismnäringen som en del av den fjärde tilläggsbudgeten för 2020.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE