Uutiset

Ville Skinnari Kaakon SDP:n piirikokouksessa: Pienen maan paras työkalu on hyvä koulutusjärjestelmä

Markku Lahikainen
Ville Skinnari ja Niina Malm eivät hyväksy Sipilän hallituksen koulutuspolitiikkaa, joka on viemässä myös ammatillista koulutusta rappiolle.
Markku Lahikainen
Ville Skinnari ja Niina Malm eivät hyväksy Sipilän hallituksen koulutuspolitiikkaa, joka on viemässä myös ammatillista koulutusta rappiolle.
Markku Lahikainen
Ville Skinnari ja Niina Malm eivät hyväksy Sipilän hallituksen koulutuspolitiikkaa, joka on viemässä myös ammatillista koulutusta rappiolle.

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari on vihainen maan hallitukselle siitä, mitä se on tehnyt koulutukselle ja osaamiselle. Hän muistuttaa Suomen sukeltaneen dramaattisesti OECD:n koulutus- ja tutkimusvertailuissa.

– SDP ei hyväksy esimerkiksi ammatillisen koulutuksen rappiota. Hallitus vierittää siinä vastuuta yrityksille, mutta nuoret tarvitsevat myös opetusta ja opettajia. Iloinen olen siitä, että puoluehallitus on juuri asettanut työryhmän tekemään SDP:lle pitkän ajan sivistyksen ja koulutuksen toimintaohjelmaa.

Mikkelissä Kaakkois-Suomen demareiden piirikokouksessa puhunut Skinnari korostaa, että pienen maan paras työkalu menestykseen on monipuolinen koulutusjärjestelmä ja sen tuoma osaaminen.

Ihmisen näkökulma kilpailukykyyn

Suomen talous kasvaa jopa 3 prosentin vauhdilla. Ville Skinnarin mukaan tilanne on hyvä mutta haastava SDP:n oppositiopolitiikalle.

– Meidän on korostettava sitä, että kasvun on oltava tasa-arvoista. Noustaksemme vaaleissa suurimmaksi puolueeksi, tarvitsemme tässäkin konkreettisia tekoja ja uskottavia tulevaisuuden näkymiä.

Skinnarin mukaan Sipilän hallituksella on ollut yhteen pääteemoistaan eli kilpailukykyyn vain kapea näkökulma.

– Kilpailukyky on enemmän kuin palkat, siihen kuuluvat oleellisesti myös osaaminen, työvoiman saatavuus, logistiikka, teknologia ja tuottavuus, rahan hinta sekä toki myös työvoima ja palkat.

– SDP:llä on oltava kilpailukykyyn sosialidemokraattisten arvojen mukaisesti ihmisen näkökulma. On korostettava ihmisen osaamista, toimintakykyä, toimeentuloa ja hyvinvointia. Näin menemme lähelle sosialidemokratia 2.0:aa, uutta sosialidemokratiaa.

Ville Skinnarin mielestä SDP:n pitää puhua ihmisille tavalla, jota he ymmärtävät.

– Nyt keskustellaan paljon esimerkiksi sosiaalisesta ulottuvuudesta. Meidän on osattava purkaa se selkeiksi kokonaisuuksiksi, jotka avautuvat ihmisille. Kun voitamme seuraavat eduskuntavaalit, meidän on hallitusohjelmassa kirjoitettava auki vaikkapa vaatimus nuorten kolmen kuukauden koulutus-, harjoittelu- tai työpaikkatakuusta. Ilman sitä liian monet syrjäytyvät, erityisesti nuoret miehet.

Osaajat loppuvat teollisuudesta

Huoli koulutuksen ja erityisesti toisen asteen ammatillisen koulutuksen nykytilasta huolestutti myös Kaakon piirikokousväkeä. Imatralainen Ovakon pääluottamusmies Niina Malm konkretisoi, mitä Sipilän hallituksen toimet ovat vaikuttaneet jo käytännössä.

– Opiskelupaikkojen ja opettajien vähentämiset näkyvät, samoin Itsenäisen opiskelun reilu lisääminen. Teräs- ja paperitehtaat tarvitsevat perusmetalliosaajia, jotka osaavat myös hitsata. Nyt näin ei ole, homma ei toimi.

Malmin mukaan hallituksen säästöt vaarantavat eläköitymisen lisääntyessä pahasti osaavan työvoiman saatavuuden jatkossakin.

Myös Anna-Kristiina Mikkonen Savonlinnasta ja Raine Lehkonen Mikkelistä korostivat koulutuksen tärkeyttä.

– Seuraavissa eduskuntavaaleissa ratkaistaan koulutuksen tulevaisuus. SDP:n on oltava silloin hallituksessa ja palautettava ammatillisen koulutuksen kilpailukyky, korosti Lehkonen.

Heikki Luukkanen Imatralta toivoi SDP:ltä napakampaa otetta myös ympäristö- ja kulttuuripolitiikkaan.

– Aiemmin SDP oli vahva näissäkin asioissa.

Markku Lahikainen

Demokraatti, Mikkeli

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat