Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Virheellinen menettely” – Oikeusasiamies arvostelee eduskunnan turvallisuusosastoa vierailijalistojen hävittämisestä

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläisen arvostelee eduskunnan turvallisuusosaston menettelyä, kun se vuonna 2017 käsitteli tietopyyntöjä eduskunnassa vierailleista henkilöistä. Oikeusasiamiehen mukaan eduskunnan vierailijatietoja ei saa hävittää ennen kuin niihin kohdistuvat pyynnöt on käsitelty.

Demokraatti

Demokraatti

Eduskunnan vierialijalistoista nousi viime syksynä pienimuotoinen kohu, kun selvisi, että eduskunnan vierailijalistoja säilytetään vain yhden päivän kerrallaan, minkä jälkeen ne hävitetään. Kiistassa oli pohjimmiltaan kyse siitä, ovatko eduskunnan vierailijalistat julkisia vai ei.

Hävittäminen alkoi käytännössä sen jälkeen, kun Korkein hallinto-oikeus (KHO) oli linjannut joulukuussa 2016, että tiedot eduskunnanssa käyvistä vieraista ovat lähtökohtaisesti julkisia. Aiakaisemmin vierailijalistoja eli tietoja henkilöistä säilytettiin eduskunnassa vuoden ajan.

Oikeusasiamies korostaa, että päiväkohtaisia vierailijatietoja on oikeus pyytää joko hyvissä ajoin ennakkoon tai vielä samankin päivän aikana. Kyseisiä tietoja ei saa hävittää ennen kunkin pyynnön asianmukaista käsittelemistä.

Eduskunnan oikeusasiames katsoo myös eduskunnan turvallisuusosaston menetelleen virheellisesti, kun pyydetyt vierailijatiedot oli hävitetty ennen kuin korkein hallinto-oikeus oli lopullisesti ottanut kantaa niiden julkisuuteen.

Hävittämistä perusteltiin säilytysajoilla, jotka umpeutuivat kesken oikeudenkäynnin. Tästä seurasi, että vierailijatietoja koskeneita pyyntöjä ei ollut ehditty toteuttaa ennen tietojen hävittämistä. Lokakuussa 2017 eduskunnan kansliatoimikunta päätti, että vierailijalistat ovat siitä eteenpäin julkisia.

Eduskunnan hallinnon harkintaan sinänsä jää se, pitääkö se yleensä tarpeellisena säilyttää vierailijatietoja ja miten pitkään.

Lisää aiheesta

Oikeusasiamies kuitenkin huomauttaa, että eduskunnan hallinnon harkintaan sinänsä jää se, pitääkö se yleensä tarpeellisena säilyttää vierailijatietoja ja miten pitkään.

Tiedon pyytäjällä on kuitenkin oikeus odottaa, että viranomainen ei vaaranna oikeutta muutoksenhakuun ja tee valitusta hyödyttömäksi hävittämällä valituksen kohteena olevia asiakirjoja kesken oikeudenkäynnin.

Tällainen menettely vaarantaa myös julkisuuden toteutumisen, mikäli tuomioistuin toteaa asiakirjat julkisiksi.

Asiamiehen mukaan eduskunnan hallinnossa ei ollut riittävästi ja hyvän tiedonhallintatavan edellyttämällä tavalla varauduttu säilytysaikojen muutoksen käytännön vaikutuksiin, jotta pyynnöt olisi kyetty toteuttamaan asianmukaisesti näiden hyvin lyhyiden säilytysaikojen puitteissa.

Eduskunnan vierailijatietojen käsittelystä tuli yhteensä 9 kantelua oikeusasiamiehelle. Niihin sisältyi lähes 30 tiedotusvälineen yhteinen kantelu sekä yhdistysten ja yksityishenkilöiden kanteluita.

Jutun otsikkoa korjattu klo 15:17.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE