Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Voi muodostua todella synkkä spiraali” – Antti Lindtman nostaa esiin kehityksen, josta hallitus on ravisteltava hereille

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra linjasi viikonloppuna puoluekokouksessa perussuomalaista talousajattelua. Hän kutsui sitä fiskaalikonservatiivisuudeksi.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Puheen on tulkittu edustaneen klassista talousoikeistolaisuutta ja puolueen on katsottu liikkuneen paitsi arvokartalla myös talouspoliittisestai oikealle.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman toteaa Demokraatin haastattelussa tänään SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Vantaalla, että valtiovarainministeri Purralla näyttää olevan aivan toiset puheet kuin oppositiojohtaja Purralla.

– Se liittyy ennen kaikkea tähän, miten he näkevät suomalaisen palkansaajan aseman. Äänet kyllä kelpasivat mutta ajatukset eivät. Heidän keskeinen lupaushan koko viime oppositiokauden ajan oli se, että kunhan vain kehitysapu ja maahanmuutto lopetetaan, sitten verot laskevat, hinnat laskevat ja suomalaisille riittää palveluihin rahaa. Mutta nythän tilanne on se, että palkansaajien oikeuksia heikennetään historiallisella tavalla, hinnat käännetään nousuun ja suomalaisilta ja vieläpä kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta leikataan, vaikka ennen vaaleja sanottiin, että se ei heille käy, Lindtman kritisoi perussuomalaisia.

– Näyttää siltä, että valtiovarainministeri Purra on aivan toinen henkilö kuin se tai se puolue, jota aika moni suomalainen viime vaaleissa äänesti.

KUN Lindtmanilta kysyy näkeekö hän esimerkiksi rasismin tai maahanmuuttajavastaisuuden ajurina siinä, miten perussuomalaiset suhtautuu sosiaaliturva- ja työmarkkinakysymyksiin, hän sanoo arvelevansa, että kyse on siitä, että hallitusneuvotteluissa tehtiin Suomen kannalta onneton kompromissi:

– Pääministeri (Petteri) Orpo antoi perussuomalaisten keksiä mitä mielikuvituksellisempia tapoja, joilla Suomessa asuvia maahanmuuttajia voidaan kiusata. Sitten taas perussuomalaiset päättivät antaa samaan aikaan, kun he väänsivät näistä asioista RKP:n kanssa, Orpolle kynän kirjoittaa kokoomuksen unelma palkansaajien kurittamisesta, jolta eivät säästy hoitajat, opettajat eikä poliisitkaan. Tästä se kompromissi tuli, kun monesti aiemmin eri asioista ja sektoreista on pyritty löytämään Suomen kannalta kestäviä keskitien ratkaisuja, Antti Lindtman väittää.

– Perussuomalaiset ovat puolueena rasistinen puolue, SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin sanoi tänään omana kantanaan SDP:n puoluejohdon mediatilaisuudessa.

Riikka Purra ei ole Marinin arviota jakanut. “Puolueeni ei ole rasistinen. Sen tavoitteet maahanmuuton – tai minkään muunkaan – suhteen eivät ole rasistisia”, Purra on kirjoittanut blogitekstissään.

Antti Lindtman kiinnittää huomiota siihen, millaisia puheenvuoroja perussuomalaiset ovat käyttäneet ihmisarvoon ja ihmisten syrjimättömyyteen liittyen ja sanoo, että heillä on ollut vaikeuksia tehdä selkeä pesäero aiempiin kirjoituksiinsa.

– Niissä kirjoituksissahan kukkii rasismi, Lindtman toteaa.

Kokoomuksesta ja sen linjasta puhuttaessa Lindtman toteaa, että hallitus on ennennäkemättömän rasismiongelman keskellä ja sieltä “huolestuneita puheenvuoroja eivät ole käyttäneet juuri muut kuin Kirsi Piha“.

LINDTMAN kertoo Demokraatille, että SDP aikoo herätellä huomiseen jatkuvassa eduskuntaryhmän kesäkokouksessaan hallitusta rakennusalan edessä siintävään erittäin rajuun työttömyyden kasvuun.

Luvassa on tämän kehityksen estämiseen liittyviä avauksia.

– Jos katsoo, kuinka pitkään uusien asuntorakentamisen aloitusten kanssa on ollut hiljaista, näyttää siltä, että rakennusalalla toimiville palkansaajille, työntekijöille, itsensä työllistäjille ja yrittäjille on tulossa todella kylmä talvi. Yritämme ravistella hallitusta hereille ensi talvena näköpiirissä olevassa ennennäkemättömässä rakennusalan ahdingossa, Lindtman sanoo.

Korkotason nousu on heikentänyt vapaarahoitteista asuntotuotantoa.

– Kyllähän tässä tilanteessa tarvittaisiin vahvaa ARA-rakentamista tasaamaan. Valitettavasti tässä hallitusohjelman linjaukset vievät täysin väärään suuntaan. Nyt tässä ovat menneet jumiin sekä vapaarahoitteinen että ARA-puoli, mistä voi muodostua todella synkkä spiraali rakennusalalle, Lindtman huolehtii.

– Ennen kaikkea riski on myös se, mitä alallakin pelätään, että menetämme ammattitaitoisia osaajia pysyvästi tältä alalta. Sillä olisi Suomen kasvun kannalta pitkän aikavälin vaikutus etenkin, kun nähdään, että nimenomaan rakennusinvestoinnit ovat olleet keskeisiä pitämään taloudellista toimeliaisuutta yllä Suomessa viime vuosina.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE