Politiikka

”Voiko Suomessa verottaa mielivaltaisesti?” – Verohallinnon salaisista ohjeista kanneltu oikeuskanslerille

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Oikeuskanslerinvirastoon on tehty kaksi kantelua koskien Verohallinnon perintö- ja lahjaverotuksen salaiset ohjeita, joissa oli määräys, ettei alle 30 000 euron vilppiin puututa. Kyseisen ohjeen voimassaoloaika on loppunut vuoden 2015 loppupuolella.

Ohjeista uutisoi viime viikolla Suomen Kuvalehti.

Oikeuskanslerinvirastoon on tehty ohjeista kaksi kantelua. Kummassakin viitataan Suomen Kuvalehden juttuun. Demokraatti tilasi kantelut oikeuskanslerilta. Kummatkin ovat yksityishenkilöiden tekemiä.

”Verohallinto on antanut työntekijöilleen ohjeen, jonka mukaan suuruudeltaan alle 30 000 euron lahjaverotusta varten ilmoittamatta jääneisiin lahjoihin ei tule valvontatoimin puuttua, vaikka niitä koskien saataisiin ilmoitus. Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen on julkisuudessa arvioinut, että ao. menettely on yhdenvertaisuusperiaatteen mukaan ongelmallinen. Pyytäisin, että Oikeuskansleri tutkisi ao. menettelyn”, toisessa kantelussa todetaan.

”Voiko Suomessa toimia näin ja verottaa mielivaltaisesti. Rikotaanko virkavelvollisuutta, kun jätetään systemaattisesti verotuloja keräämättä? Entä mitä miettivät ne verovelvolliset, jotka ovat maksaneet veronsa. Voisitteko perehtyä tähän asiaan”, toisessa kanteluista todetaan.

Oikeusasiamiehelle kanteluja ei ole tullut.

Suomen Kuvalehden mukaan valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.)  on pyytänyt Verohallinnolta selvitystä pimeiden lahjojen salaisista ohjeista.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat