Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

12.10.2022 16:37 ・ Päivitetty: 12.10.2022 16:37

Voisivatko Suomi ja Ruotsi mennä eri aikaan Natoon? – yhtä skenaariota Pekka Haavisto ei halunnut edes spekuloida

LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / JOHANNA GERON
Suomen, Naton ja Ruotsin liput.

Turkista kuuluneet kannanotot ovat kiihdyttäneet viime päivinä Suomessa keskustelua siitä, etenevätkö Suomi ja Ruotsi sittenkään käsi kädessä Natoon.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Suomelle voisi tulla asiassa ratkaisun paikka, mikäli kävisi niin, että Turkki päättäisikin ratifioida Suomen jäsenyyden Ruotsin jäsenyyttä nopeammin. Turkin presidentin kommentit ovat olleet kriittisempiä Ruotsia kuin Suomea kohtaan.

Turkin lisäksi Unkari ei ole vielä ratifioinut Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiä.

Suomessa ulkopoliittinen johto on pitänyt selkeänä prioriteettina sitä, että Suomi ja Ruotsi käyvät puolustusliittoon yhtä aikaa. Tätä kaikki toivovat. Täysin asiaa ei ole kuitenkaan lyöty sanallisesti lukkoon

On myös painotettu, että asiasta keskusteleminenkin on ennenaikaista, koska tähän saakka 28 Nato-maata ovat ratifoineet Suomen ja Ruotsin jäsenyyden yhtä aikaa ja lähtökohta on se, että näin tapahtuu jatkossakin Unkarin ja Turkin kohdalla.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) totesi tänään Demokraatille eduskunnassa, että niin Suomen kuin Ruotsin puolustuksen kannalta se, että toimitaan yhdessä ja edettäisiin yhdessä Natoon, on tärkeää. Hän muistuttaa, että Suomella ja Ruotsilla on paljon yhteistyötä puolustuksen saralla.

– Myös Naton näkökulmasta, jos katsoo mitä tahansa uhkaa Itämerellä, mitä tahansa Naton puitteissa tapahtuvaa yhteistyötä ja kun katsoo karttaa, Ruotsi on erittäin tärkeässä roolissa. Sen takia tehdään nyt kaikkemme, että Suomi ja Ruotsi menisivät yhdessä.

Tekeekö Yhdysvallat myös kaikkensa, että Suomi ja Ruotsi menisivät yhdessä Natoon?

– Uskon, että niillä Naton jäsenmailla, jotka ovat nyt ratifioineet Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemukset yhtä aikaa, on ollut nimenomaan se visio ja ymmärrys, että vahvimmillaan Nato on silloin, kun siihen liittyvät sekä Suomi että Ruotsi samaan aikaan.

Haavisto ei ole halukas edes pohtimaan sellaista tilannetta tai skenaariota, jossa Turkki ja Unkari olisivat ratifioineet Suomen Nato-jäsenyyden, mutta Turkki olisi jättänyt Ruotsin jäsenyyden ratifioimatta. Tällöin Suomessa oltaisiin tilanteessa, jossa hallituksen olisi päätettävä, esittääkö se eduskunnalle Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymistä vai jäisikö se odottelemaan Ruotsia.

– En halua tällä vaihtoehdolla oikeastaan edes spekuloida. Tällä hetkellä tehdään työtä sen eteen, että Suomi ja Ruotsi menisivät yhtäaikaisesti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU