Politiikka
10.8.2017 16:16 ・ Päivitetty: 10.8.2017 16:16
VR antautuu veturinkuljettajien lakon edessä- “Ei korvattavissa millään”
Koko Suomen junaliikenne seisahtuu vaiheittain ensi viikon maanantaina kello 18 alkaen, mikäli Veturimiesten liiton lakko toteutuu. Lakon on määrä päättyä tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.
Veturimiesten liiton poliittinen mielenilmaus keskeytetään, jos hallitus on valmis arvioimaan kilpailuttamisen mallia uudelleen.
Pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä ajetaan vuorokaudessa noin 800 junavuoroa. Alueen joukkoliikenteen järjestämisestä vastaava Helsingin seudun liikenne (HSL) selvittää, millaisia lisäjärjestelyitä se voi työnseisauksen ajaksi tehdä. Täysin junaliikennettä ei kuitenkaan pystytä sen mukaan millään korvaamaan.
– Junat kuljettavat niin isoja määriä ihmisiä, että ei ole mitenkään ajateltavissa, että se korvattaisiin esimerkiksi bussiliikenteellä, HSL:n viestintä- ja markkinointipäällikkö Sari Kotikangas toteaa STT:lle.
HSL:n mukaan lähijunia käyttää vuorokaudessa noin 200 000 matkustajaa. Varsinkin ruuhka-ajat tulevat olemaan Kotikankaan mukaan ongelmallisia.
– Emme pysty lupaamaan mitään massiivista korvaavaa liikennettä, yksinkertaisesti siitä syystä, että ruuhka-aikana arkipäivinä lähes koko bussikalusto ja kuljettajat ajavat jo muuta liikennettä.
– Ei ole mitään sellaista varastoa, mistä se kivuitta otetaan.
Kaukoliikenteessä liikkuu huomattavasti vähemmän matkustajia. Vuorokaudessa kaukojunat kuljettavat noin 20 000 ihmistä, vuoroja ajetaan noin 250. VR ei järjestä korvaavaa liikennettä junavuoroille, jotka peruuntuvat mielenilmauksen takia. Yhtiön mukaan korvaaminen ei onnistu, koska mielenilmaus on niin laaja.
Pahoja ruuhkia
Lisää aiheesta
Pääkaupunkiseudun ruuhkat voivat yltyä tiistaina todella pahoiksi, toteaa tieliikenteen ohjausyksikön päällikkö Sami Luoma Liikennevirastosta. Ruuhkan suuruus riippuu Luoman mukaan siitä, kuinka moni voi ajoittaa liikkumisensa ruuhka-aikojen ulkopuolelle, jäädä etätöihin tai kulkea pyörällä tai jalan. Taksiliiton puheenjohtaja Kai Andersson kertoo, että välityskeskukset laittavat liikenteeseen mahdollisimman paljon autoja, jotta liikenne sujuisi hyvin.
– Jos merkittävä määrä junia käyttävistä siirtyy autoihin ja tuuppaa ne kehätielle, niin kyllä siellä on aika tukkoista. Suosittelemme käyttämään muuta julkista liikennettä ennemmin kuin henkilöautoja, Luoma sanoo.
Luoman mukaan tiistait ovat vilkkaita päiviä liikenteessä.
– Sehän tässä on ikävää, että melkein kaikki ovat palanneet lomilta ja koulut ovat alkaneet ensi viikolla. Liikenne on perinteisesti ensi viikolla huipussaan kesän hiljentymisen jälkeen.
Luoma muistuttaa kahden vuoden takaisesta lakosta, joka pysäytti koko Suomen junaliikenteen ja suuren osan linja-autoliikenteestä perjantain ajaksi.
– Silloin selvittiin pienillä ruuhkilla. Tulemme nytkin tiedottamaan liikenteen kulusta ja kehottamaan ihmisiä harkitsemaan muita vaihtoehtoja tiistaina.
Lentokentälle järjestetään opastusta koko päiväksi
Yksi ongelmapaikka on todennäköisesti myös lentokenttäliikenne, joka on nojannut hyvin vahvasti Pisararadan juniin. Sari Kotikankaan mukaan HSL aikoo järjestää lentokentälle mahdollisen lakon takia opastusta matkustajille koko tiistain ajaksi.
– Tässä tapauksessa suosittelemme käyttämään myös Finnairin busseja ja meidän täydentäviä linjojamme.
HSL tiedottaa pääkaupunkiseudun liikenteen korvaavista järjestelyistä lisää todennäköisesti perjantaina.
STT–TYÖRYHMÄ: Johanna Latvala, Miia Sebany, Mika-Matti Taskinen, Antti Tuominen
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.