Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Vuoden valtuutettu

Vuoden valtuutettu -finalisti Anette Karlsson: ”Olen huomannut, että monelle on tärkeää voida olla suoraan yhteydessä”

30-vuotias Anette Karlsson Porvoosta on finalisti Demokraatin ja SDP:n Vuoden valtuutettu 2019 -kilpailussa.

Anna-Liisa Blomberg

Demokraatti
Vuoden valtuutettu 2019

  • Demokraatin ja SDP:n kilpailussa etsitään aktiivista, yhteishenkeä luovaa, yhteistyökykyistä, kuntalaisia kuuntelevaa ja innostavaa SDP:n kunnan- tai kaupunginvaltuutettua
  • Kilpailun kymmenen finalistia esitellään Demokraatissa
  • Voittaja valitaan kaikille avoimella äänestyksellä
  • Äänestys alkaa vasta, kun kaikki finalistit on esitelty
  • Vuoden valtuutettu 2019 palkitaan komealla tittelillä sekä tuhannen euron matkalahjakortilla ja hänestä tehdään pitkä henkilöhaastattelu Demokraattiin

Anette Karlsson on ensimmäisen kauden kaupunginvaltuutettu ja Porvoon kaupunginhallituksen jäsen. Koulutukseltaan hän on sosionomi (AMK) ja hän työskentelee kansanedustajan avustajana.

Miksi lähdit kuntapolitiikkaan – millaisiin asioihin haluat vaikuttaa?

”Yhteisten asioiden eteenpäin vieminen on aina ollut lähellä sydäntäni. Se tuo minulle paljon iloa, kun saa asioita – vaikka ihan pieniäkin – korjattua ja parannettua sillä ihmisten arkea. Kun olin ollut jo opiskelijapolitiikassa, oli luontevaa lähteä myös kuntapolitiikkaan. Koin, että päätöksentekoon tarvitaan enemmän keskustelevaa ja kuuntelevaa otetta.”

Mikä asia paikkakunnallasi täytyy saada kuntoon?

”Sisäilmaongelmat täytyy saada korjattua. Se on iso asia, koska se vaikuttaa niin laajasti ja negatiivisesti opettajiin, lapsiin, perheisiin – kaikkiin. Valtuustolla on yhteinen tahtotila, että Porvoossa ei olisi sisäilmaongelmia missään, mutta oikeiden ratkaisujen löytäminen on vaikea ja pitkä prosessi.”

Lisää aiheesta

Miten ihmiset saadaan innostumaan paikallisesta päätöksenteosta?

”Sanotaan, etteivät ihmiset äänestä, koska heitä ei kiinnosta. Kokemukseni on, että kyllä heitä kiinnostaa, jos he saavat tietoa ja ehkä vielä vähän arkisemmassa muodossa. Harva jaksaa lukea asiakirjoja, joista voi olla vaikeaa löytää olennaista tietoa. Olen huomannut, että monelle on tärkeää voida olla suoraan yhteydessä. Esimerkiksi Facebook-päivitysten jälkeen saan usein yksityisviestejä ja puheluita, koska kaikki eivät halua julkisesti kysyä tai kertoa. Uskon, että ihmiset saa innostumaan kertomalla asioista avoimesti, keskustelemalla ja kuuntelemalla. Olemalla oma itsensä ja tekemällä parhaansa.”

”Hän luo positiivisen ja iloisen ilmapiirin ympärilleen.”

Anette Karlsson sai Vuoden valtuutettu 2019 -kilpailuun viisi ehdotusta. Häntä kilpailuun esittäneet kuvailivat Karlssonia ahkeraksi valtuutetuksi – ”valtuustoryhmän työmyyräksi” – joka selvittää asioiden taustat tarkasti ja käy aktiivista keskustelua kuntalaisten kanssa sekä sosiaalisessa mediassa että kasvotusten. Hänet tunnetaan iloisena ja helposti lähestyttävänä hahmona Porvoon kunnallispolitiikassa.

”Anette Karlsson on virkistävintä, mitä Porvoon politiikassa on nähty sinä aikana, kun itse olen paikkakunnalla asunut. Anette edustaa uutta poliitikkosukupolvea, joka osaa keskustella ja kuunnella äänestäjiä. Aktiivisella tiedotusotteella hän ottaa asukkaat mukaan päätöksentekoon. ”, kirjoittaa Marja-Leena Virta.

”Anette on helposti lähestyttävä ja positiivinen ihminen. Vaaliteltoilta ja tapahtumista on tullut paljon palautetta siitä, että hän luo positiivisen ja iloisen ilmapiirin ympärilleen.”, kuvailee puolestaan Riitta Ahola.

”Anette perehtyy käsiteltäviin asioihin aina pintaa syvemmältä ja eikä säästä aikaa asiatietojen hankkimisessa.”, kiittää Porvoon kaupunginhallituksen entinen puheenjohtaja Matti Nuutti.

Karlssonia kiitetään useista hänen tekemistään valtuustoaloitteista, joilla hän on pyrkinyt parantamaan porvoolaisten arkea. Lisäksi ehdotuksissa mainitaan Karlssonin aktiivisuus Porvoo Pride -tapahtumissa sekä Facebookin Porvoon Naispäättäjät -verkostossa, joka kokoaa yhteen päättäjiä yli puoluerajojen.

Kaikki ehdottajat kehuvat Anette Karlssonia yhteistyökyvystä sekä demareiden keskuudessa että yli puoluerajojen.

”Minulla on tunne, että hän on saanut seisovan veden virtaamaan. Ryhmän yhtenäisyys on vahvistunut ja yhteydenpito muidenkin ryhmien kanssa on parantunut ja monipuolistunut.”, Olli Ojala kuvailee.

Karlssonin äidinkieli on ruotsi ja hänen taitojaan viestiä sujuvasti sekä suomeksi että ruotsiksi kehutaan. Ruotsinkielisen demariyhdistyksen Borgå svenska socialdemokrater rf:n puheenjohtaja Mikael Hiltunen kertoo, että Karlsson ajattelee koko alueen parasta.

”Anette är inte knutpatriot, utan hon ser till hela regionens bästa. Som ordförande för Finlands svenska socialdemokraters (FSD) östra Nylands krets har hon verkat för att socialdemokrater från Borgå, Sibbo och Lovisa hittar varandra och arbetar för en gemensam valseger. Eftersom Anette är såväl ordförande för Uudenmaan Demarinaiset och vice ordförande för FSD, fungerar hon som brobyggare mellan distrikten.
”, Hiltunen kirjoittaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE