Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

“Vuonna 1998 Suomi teki kauaskantoisen ratkaisun” – Eero Heinäluoma: Suomi ansaitsee keskustelun siitä, miten seuraavaan kriisiin reagoidaan

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) herättää Maaseudun Tulevaisuudessa julkaistussa blogissaan keskustelua siitä, miten Suomessa ja laajemminkin euroalueella tulisi reagoida seuraavaan talouskriisiin.

Demokraatti

Demokraatti

Heinäluoma muistuttaa, miten “vuonna 1998 Suomi teki kauaskantoisen ratkaisun”: Suomi liittyi uuteen yhteisvaluuttaan euroon, ja sitoutui samalla rahaliiton tiukkoihin sääntöihin.

– Emu-päätös toi Suomeen matalammat korot ja paljon toivottua vakautta. Hyötyjinä ovat olleet niin yritykset kuin kotitaloudetkin. Samalla jouduttiin hyväksymään talouspoliittisen liikkumatilan merkittävä kapeneminen. Ulkoisten kriisien tai omien virheiden seurauksia ei enää voitu korjata devalvoimalla markkaa. Sitoutuminen rahaliittoon tarkoitti rahapolitiikan ulkoistamista Euroopan keskuspankille (EKP).

– Suomessa ymmärrettiin asetelman haastavuus sinänsä oikein. Osa Suomelle tärkeistä kilpailijamaista kuten Ruotsi voisi jatkossakin devalvoida, mutta Suomi joutuisi kriisin sattuessa puolustamaan kilpailukykyään muilla keinoin, hän huomauttaa.

Heinäluoma kertaa, miten 1998 Emu-ratkaisuun liittyi työmarkkinajärjestöjen yhteinen sopimus sopeutumistoimista. Puskuriksi ajateltiin muun muassa välillisiä työvoimakustannuksia. Heinäluoma kirjoittaakin, miten liittymisratkaisun yhteydessä perustettiin kaksi rahastoa, niin sanotut “Emu-puskurit”, työeläkejärjestelmään ja työttömyysvakuutusjärjestelmään.

– Puskurien tarkoituksena oli kerätä rahaa hyvän suhdanteen aikana. Rahaa voitaisiin sitten käyttää alentamalla työantajien ja tekijöiden maksuja tai niiden nousupaineita huonoina aikoina. Näin voidaan alentaa kustannuksia ilman että palkkoja tarvitsee leikata.

Tässä pohdinnassa pitäisi käydä lävitse niin työmarkkinoiden kuin koko yhteiskunnan kehittämistarpeet.

Lisää aiheesta

Euroalueen ja Suomen kriisijärjestelmät joutuivat toden teolla testiin vuonna 2008 Yhdysvalloista levinneen finanssikriisin seurauksesta. Heinäluoma huomauttaa, miten Euroopan nuoren keskuspankin huoli uskottavuudestaan inflaation taltuttajana ja Euroopan sisäinen kaupan epätasapaino ajoi rahaliiton murentumisen partaalle.

– Vain keskuspankin perääntyminen alkuperäisestä tiukasta linjastaan esti täyden romahduksen. Euroopan keskuspankin hitaus finanssikriisiin vastaamisessa ja samanaikaiset julkisten menojen leikkaukset kuitenkin pahensivat kriisiä tarpeettomasti.

Heinäluoma katsoo, että työttömyysvakuutusjärjestelmän Emu-puskuri on toiminut juuri niin kuin tarkoitettiinkin.

– Se on hillinnyt työttömyysvakuutusmaksujen kasvupaineita ja toiminut fiksuna automaattisena vakaajana. Eläkejärjestelmän Emu-puskureihin sen sijaan ei ole koskettu. Hyvinä aikoina puskuria olisi pitänyt kasvattaa enemmän ja vastaavasti finanssikriisin oloissa puskuria olisi pitänyt purkaa.

Nyt Heinäluoman mukaan olisikin syytä katsoa jälleen eteenpäin. Kriisin ollessa taakse jäänyttä aikaa, suomalainen yhteiskunta ansaitsisi hänen mukaansa uuden keskustelun siitä, miten yhteisen rahan oloissa toimitaan kilpailukyky ja työllisyys turvaten ennen seuraavaa kriisiä ja sen iskiessä.

– Tässä pohdinnassa pitäisi käydä lävitse niin työmarkkinoiden kuin koko yhteiskunnan kehittämistarpeet.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE