Politiikka

Vuonna 2017 tullaan tekemään eräänlainen ”ennätys” – STTK penää kohtuullisia palkankorotuksia

Lehtikuva / Vesa Moilanen
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

Tulo- ja kustannuskehitystoimikunnan (tukuseto) tänään julkaisema raportti osoittaa, että vuosien palkkamaltti on ollut omalta osaltaan nostamassa Suomen taloutta kasvuun.

– Suomen kilpailukyky kohenee selvästi kaikilla mittareilla tarkasteltuna, toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n ekonomisti Seppo Nevalainen tiivistää.

Raportista ilmenee selvästi, että ilman kohtuullisia palkankorotuksia ensi syksyllä alkavalla liittokierroksella palkansaajien ostovoima ei kohene. Ostovoiman koheneminen puolestaan olisi tärkeätä kasvun ylläpitämiseksi.

– Jos hallitus syksyn budjettiriihessä noudattaa omaa ohjelmaansa ja pitää tuloverotuksen tason vähintään ennallaan, ostovoiman turvaamisen vinkkelistä palkkaratkaisuksi riittää maltillinen taso, Nevalainen arvioi.

Työllisyys kohenee ja työttömyys alenee, mutta kovin hitaasti.

Tukuseton arvion mukaan vuonna 2017 tullaan tekemään eräänlainen ”ennätys”, kun ansioiden nousu on alhaisinta yli 50 vuoteen.

– Työllisyys kohenee ja työttömyys alenee, mutta kovin hitaasti, Seppo Nevalainen toteaa.

– Koska ripeytynyt kasvu ei yksin ratkaise työttömyysongelmaa, varsinkin pitkäaikaistyöttömyyden alentaminen vaatii vaikuttavia lisätoimia työvoiman alueellisen ja ammatillisen kohtaannon parantamiseksi sekä työttömien työkyvyn vahvistamiseksi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat