Ulkomaat
10.1.2025 11:10 ・ Päivitetty: 10.1.2025 11:10
Vuosi 2024 oli mittaushistorian lämpimin – ”Ilmastollisessa mielessä monien ennätysten vuosi”
Vuosi 2024 oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian lämpimin vuosi. Asian vahvistaa EU:n Copernicus-ilmastopalvelun perjantaina julkaisema raportti, johon on koottu yhteen vuoden maailmanlaajuiset ilmastotilastot.
- Ilmastollisessa mielessä monien ennätysten vuosi. Vuosi oli mittaushistorian lämpimin, ja se oli jo toinen peräkkäinen ennätyslämmin vuosi, Ilmatieteen laitoksen toimialajohtaja Hannele Korhonen kuvaili tiedotustilaisuudessa torstaina.
Kulunut vuosi oli myös ensimmäinen kalenterivuosi, jolloin maapallon keskilämpötila ylitti esiteollisen tason 1,5 asteella. Mittaushistoria ulottuu vuoteen 1850.
- Mutta on hyvä huomata, että kun puhutaan Pariisin sopimuksissa mainitusta 1,5 asteen rajasta, se on niin sanottu ilmastollinen raja, jota ei ole vielä kuitenkaan rikottu, Korhonen huomautti.
Ilmatieteen laitoksen mukaan myös ilmaston luonnollinen vaihtelu, esimerkiksi El Nino -ilmiö, nosti vuoden 2024 aikana havaittuja poikkeuksellisia lämpötiloja. Sen vuoksi Pariisin ilmastosopimukseen kirjattua 1,5 asteen rajaa ei katsota ilmastollisessa mielessä ylitetyksi.
Ilmatieteen laitos muistuttaa, että ihmisten aiheuttaman ilmastonmuutoksen arvioidaan kuitenkin lämmittäneen planeettaa jo 1,3 asteella ja se on edelleen merkittävin syy äärimmäisiin ilman ja meren pintalämpötiloihin.
Pariisin ilmastosopimuksessa vuonna 2015 asetettiin suositusraja 1,5 astetta, johon ilmaston lämpeneminen olisi hyvä pysäyttää, jotta sen pahimmat vaikutukset voitaisiin välttää.
COPERNICUS-ILMASTOPALVELU varoitti jo marraskuussa Azerbaidzhanin Bakussa järjestetyn YK:n COP29-ilmastokokouksen kynnyksellä, että vuodesta 2024 oli tulossa lähes täydellä varmuudella planeetan mittaushistorian kuumin.
Jokainen kymmenestä viime vuodesta (2015-2024) on ollut yksi kymmenestä lämpimimmästä vuodesta mittaushistorian aikana.
Copernicuksen mukaan maailmanlaajuinen keskilämpötila vuonna 2024 oli 15,10 astetta, mikä on 0,72 astetta korkeampi kuin ilmastollisen vertailukauden eli vuosien 1991-2020 keskiarvo.
Vuoden 2024 keskilämpötila oli 0,12 asetta korkeampi kuin vuonna 2023, joka oli aiemmin mittaushistorian lämpimin vuosi. Tämä vastaa 1,60 asteen nousua suhteessa arvioituun esiteolliseen, eli vuosien 1850-1900, tasoon.
Myös Euroopassa 2024 oli ennätyslämmin vuosi. Euroopan keskilämpötila oli kuluneena vuonna 10,69 astetta, mikä on 1,47 astetta korkeampi kuin ilmastollisen vertailukauden keskiarvo ja 0,28 astetta korkeampi kuin edellinen ennätysvuosi 2020.
SUOMESSA vuosi 2024 oli Ilmatieteen laitoksen mukaan tavanomaista lämpimämpi. Vuosi oli myös mittaushistorian neljänneksi lämpimin.
Pohjois-Lapissa ja maan eteläosassa vuosi oli monin paikoin poikkeuksellisen lämmin. Suuressa osassa maata vuotuinen sademäärä oli tavanomaista suurempi.
- Kaikkien lämpimin vuosi meillä on ollut 2020 ja siitä jäimme noin 0,8 astetta, meteorologi Pauli Jokinen kertoi Ilmatieteen laitoksen tiedotustilaisuudessa torstaina.
- Suomen kymmenestä lämpimimmästä vuodesta neljä on ollut viimeiseltä kymmeneltä vuodelta, Jokinen lisäsi.
Anniina Korpela / STT
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.