Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Vuosikausiin merkittävin ja laajin eurooppalaisen työelämän uudistamiseen liittyvä asiakirja” – STTK:n tavoitteena työntekijöille parempi Eurooppa

Antti Palola.

EU:n johtajat kokoontuvat 17. marraskuuta Göteborgiin sosiaaliseen huippukokoukseen. Kokouksessa on esillä Euroopan unionin sosiaalisten oikeuksien pilari, johon on kirjattu 20 työelämään ja sosiaalipolitiikkaan liittyvää tavoitetta.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n hallitus pitää tärkeänä, että unionin johtajat sitoutuvat asiakirjan toteuttamiseen. Se edellyttää sitä myös Suomen hallitukselta.

– Sosiaalisten oikeuksien pilari on vuosikausiin merkittävin ja laajin eurooppalaisen työelämän uudistamiseen liittyvä asiakirja. Eurooppalainen palkansaajaliike on peräänkuuluttanut sitä turhaan useita vuosia. Vasta nykyinen Jean Claude Junckerin johtama komissio on ollut aloitteellinen, puheenjohtaja Antti Palola sanoo.

Parhaimmillaan sosiaalipilari on työkalu, jolla voidaan vahvistaa työntekijöiden oikeuksia, parantaa koulutus- ja työllistymismahdollisuuksia, kehittää työsuojelua ja sosiaaliturvaa.

– Tavoitteita voidaan jossain määrin toteuttaa kehittämällä eurooppalaista sääntelyä, mutta pääosin se pitää tehdä kansallista lainsäädäntöä kehittämällä. Sosiaalipilari määrittelee kehittämiselle yhteisen suunnan ja tavoitetason, mutta toteutustavat jäävät kansallisesti päätettäväksi, Palola jatkaa.

Pilarin teemoihin liittyy kiinteästi myös lähetettyjen työntekijöiden direktiivin uudistaminen.

Tällä hetkellä pilarin sisältöalueella on valmisteilla kolme aloitetta: perhevapaisiin kantaa ottava työelämän tasapainoaloite, kirjallisia työsopimuksia koskeva aloite ja liikkuvien työntekijöiden sosiaaliturvaa koskeva aloite. Pilarin teemoihin liittyy kiinteästi myös lähetettyjen työntekijöiden direktiivin uudistaminen, jonka valmistelu on jo loppusuoralla.

Lisää aiheesta

Oleellista pilarissa on työelämän ja sosiaaliasioiden tarkastelu yhdessä talouskysymysten kanssa.

– Eurooppalaisen ay-liikkeen tavoite on kytkeä sosiaalisten mittareiden seuranta nykyistä kiinteämmin euroalueen talouden ohjausjaksoon. Se voitaisiin toteuttaa muun muassa jo muutaman vuoden ajan käytössä olleen sosiaalisen tuloskortin avulla, Palola arvioi.

Eurooppalainen palkansaajien keskusjärjestö (ETUC) osallistuu Göteborgissa sosiaalisesta pilarista käytävään keskusteluun. Lisäksi se järjestää kokouksen ympärillä oheistapahtumia, joihin palkansaajajärjestöt ympäri Eurooppaa osallistuvat. Mukana ovat myös kaikki suomalaiset keskusjärjestöt.

Tänään 7. marraskuuta alkaa eurooppalainen kampanja ”Parempi Eurooppa työntekijöille”. Sen tavoite on nostaa eurooppalaisen työelämän kehittäminen esille ja kannustaa EU:n johtajia työhön sosiaalisten oikeuksien toteuttamiseksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE