Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Whatsappin kaavailemat käyttöehtojen muutokset on noteerattu myös valtioneuvostossa ja eduskunnassa – ”Huolettaa kyllä”

LEHTIKUVA / AFP Indranil Mukherjee

Facebookin omistuksessa oleva Whatsapp-viestipalvelu ilmoitti hiljattain viivyttävänsä uusien käyttöehtojen hyväksymisvaatimusta palvelussaan.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Käyttäjissä oli herännyt huoli Whatsappin yksityisyydensuojasta. Huoli on herännyt esimerkiksi siitä, tarkoittaisivatko uudet käyttöehdot tiedon jakamista Facebookin muiden some-kanavien kanssa.

Whatsapp on koettanut vakuuttaa, että henkilökohtaiset keskustelut salataan jatkossakin ja että julkisuudessa on ollut vääriä tietoja.

Whatsappin käyttöehtojen muutosten on nyt määrä tulla voimaan toukokuussa kun aiempi peruttu ajankohta, jolloin käyttäjien olisi pitänyt hyväksyä ne, oli helmikuu.

Whatsappin ympärillä pyörinyt kuuma keskustelu ja palvelun kaavailemat muutokset on noteerattu myös valtioneuvostossa ja eduskunnassa.

Valtioneuvoston tietohallintojohtaja Max Hamberg kertoo Demokraatille, että valtioneuvostossa on käyty keskustelua siitä, onko Whatsappin käyttö käyttöehtojen vaihtuessa jatkossa tarkoituksenmukaista.

Hambergin mukaan valtioneuvostossa käytetään niin poliittisella kuin virkamiestasolla Whatsappia ”kollegiaalisen sparraukseen julkisista asioista”, mutta kuitenkin niin ettei substanssitietoa käsitellä. Erikseen on ohjeistettu siitä, ettei salassapidettävää tietoa käsitellä palvelussa.

– Palvelun käyttöehtojen muutos huolettaa kyllä, Hamberg sanoo.

Hän toteaa, että valtioneuvosto joutuu miettimään Whatsappin käyttösuosituksen muuttamista, mikäli julkisuudessa aiemmin olleet tiedot mahdollisista palvelun muutoksista kävisivät toteen.

– Mikäli ehdot koskevat Eurooppaa, joudumme hyvin kriittisesti suhtautumaan, voiko palveluita jatkossa käyttää edes henkilökohtaiseen sparraukseen, Hamberg sanoo.

Pikaviestinsovelluksista valtioneuvostossa käytetään myös Signalia, joka on Whatsapp-kohun seurauksena onnistunut kasvattamaan maailmalla käyttäjämääräänsä. Sinänsä pikaviestipalveluihin ei ole annettu valtioneuvostossa mitään käyttösuositusta.

Valtioneuvoston julkaisema Ministeri käsikirja 2019 opastaa kuitenkin palvelujen käytöstä seuraavasti:

”Pikaviestinsovellukset soveltuvat vain julkisen tiedon käsittelyyn. Niitä käytettäessä tulee ottaa huomioon se, että ne pohjautuvat pilvipalveluihin, joiden tietoturva- ja tietosuojatasoon saattaa liittyä epävarmuuksia.”

Hamberg ei lähde spekuloimaan sillä, voisiko valtioneuvosto jopa kieltää Whatsappin käytön, jos sen käyttöehdot muuttuvat. Nyt odotetaan sitä, mitä Whatsapp toukokuussa päättää.

– Kaikkihan on mahdollista…harkitsemme miten edetään, kun ehdot tulevat selville.

Eduskunnan tietohallintopäällikkö Ari Apilo kertoo, että eduskunnassa suositellaan lähtökohtaisesti Teamsin pikaviestiominaisuuden käyttämistä. Toisaalta on suositeltu myös Signalia, mikä Apilon mukaan liittyy osin käynnissä olevaan keskusteluun Whatsappin käyttöehtojen muuttamisesta.

– Whatsappia ei suositella eduskunnassa työasioiden hoitamiseen, mutta kyllä se käytössä tietysti monella on, Apilo toteaa.

Eduskunta ei asenna siellä työskentelevien päätelaitteisiin Whatsappia eikä Signalia. Sen sijaan Teams on virallisesti käytössä ja se voidaan asentaa eduskunnan toimesta.

Teamsia käyttöä suositellaan Apilon mukaan sen kaksivaiheisen tunnistautumisen takia.

Apilo ei tässä vaiheessa ota kantaa siihen, miten Whatsappin käyttöehtopohdintaan suhtaudutaan.

– Se varmaan tulee mietittäväksi. Pitää nähdä ne ehdot, mitä ne tarkasti tarkoittavat Euroopassa, hän sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
6.3.2021
Rönnholm ihmettelee perussuomalaisten ”pelin politiikkaa” – kommentoi SDP:nkin ehdokkaiden vaikeutunutta tilannetta: ”Kaikki mahdollinen tehdään”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE