Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

WHO: Gazan ruokapulaan on puututtava, ihmiset suuressa vaarassa – Macron soitti Netanjahulle

LEHTIKUVA / AFP / FABRICE COFFRINI

Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa, että kaikki Gazassa olevat ihmiset ovat hyvin suuressa vaarassa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus (kuvassa) vetosi kansainväliseen yhteisöön välittömien toimien tekemiseksi, jotta akuuttiin ruokapulaan pystyttäisiin puuttumaan nykyistä paremmin. WHO kertoi kuljettaneensa tarvikkeita kahteen sairaalaan Gazan alueella tiistaina.

Alueen 36 sairaalasta vain 15 on osittain toiminnassa. Tedrosin mukaan ihmiset pysäyttelivät jälleen avustuskuljetuksia pyytääkseen ruokaa. WHO toteaa lausunnossaan, että järjestön toiminnan ja henkilökunnan turvaamiseksi koko Gaza tarvitsee välittömästi lisää ruokatarpeita.

Tedros totesi keskiviikkona, että humanitaariset työntekijät eivät tällä hetkellä pysty täysimääräisesti auttamaan vakavasti loukkaantuneita, nälästä kärsiviä tai heitä, jotka ovat suuressa vaarassa sairastua vakavasti.

-  Kyky toimittaa lääkkeitä ja terveydenhuollon tarvikkeita sairaaloihin on vakavasti kärsinyt ihmisten nälänhädän ja epätoivon takia matkalla sairaaloihin ja sairaaloiden sisällä, Tedros sanoi.

YK:n turvaneuvoston viimeviikkoinen päätös vaatii, että Gazan alueelle pystytään kuljettamaan katkeamattomasti humanitaarista apua. Tedrosin mukaan päätös antaa toivoa, mutta WHO:n alueella olevien silminnäkijöiden mukaan päätöksestä ei ole ollut mitään käytännön apua ainakaan toistaiseksi.

WHO:n mukaan työntekijät näkivät matkalla al-Shifan ja al-Amalin sairaaloihin kymmeniätuhansia ihmisiä teiden varsilla.

-  WHO on äärimmäisen huolissaan näistä kaikista pakoon lähteneistä ihmisistä, sillä sairaalat etelässä ovat jo täynnä ja vaikeuksissa, WHO:n palestiinalaisalueista vastaava edustaja Rik Peeperkorn totesi.

RANSKAN presidentti Emmanuel Macron vaatii pysyvää tulitaukoa Gazaan. Macron ilmoitti vaatimuksestaan, kun hän soitti Israelin pääministerille Benjamin Netanjahulle keskiviikkona.

Macron kertoi puhelussa Netanjahulle huolensa Gazan siviiliuhreista ja humanitaarisesta tilanteesta. Äärijärjestö Hamasin hallitseman Gazan terveysministeriön mukaan Gazan kaistalla on kuollut yli 21  000 ihmistä sen jälkeen, kun Israel aloitti sotilaalliset iskut alueelle Hamasin lokakuisen yllätyshyökkäyksen jälkeen.

Ranska tekee lähipäivinä yhteistyötä Jordanian kanssa humanitaaristen operaatioiden toteutumisen eteen Gazassa.

EMMANUEL Macron vaati myös toimenpiteitä, joilla siirtokuntalaisten väkivaltaisuudet palestiinalaisia siviilejä vastaan Israelin miehittämällä Länsirannalla loppuvat. Lisäksi Macron peräänkuulutti toimia uusien suunniteltujen siirtokuntien rakentamisen estämiseksi.

Netanjahun kanslia kertoi pääministerin kiittäneen Ranskaa merenkulun vapauden puolustamisesta ja halusta auttaa palauttamaan turvallisuus Israelin ja Libanonin väliselle rajalle. Ranska on mukana Yhdysvaltojen operaatiossa, jonka on tarkoitus suojella rahtilaivoja Punaisellamerellä.

ISRAELIN suurlähetystö Etelä-Koreassa on poistanut sosiaalisessa mediassa julkaisemansa videon, jossa kuviteltiin äärijärjestö Hamasin 7. lokakuuta Israeliin tekemän iskun kaltainen hyökkäys Etelä-Koreaan. Poistetulla videolla naamioitu hyökkääjä iskee Soulin keskustaan ja kaappaa naisen, joka erotetaan tyttärestään.

Etelä-Korean ulkoministeriö kertoo pyytäneensä Israelin lähetystöä poistamaan videon.

-  Hamasin tekemää siviilien tappamista ja sieppaamista ei voida hyväksyä, mutta Israelin lähetystön päätöstä tuottaa ja jakaa tämä video, joka tekee vertauksen toisen maan turvallisuustilanteeseen, pidettiin sopimattomana, ulkoministeriön lausunnossa kerrottiin.

Eteläkorealaisen uutiskanava YTN:n mukaan Israelin suurlähettiläs perusteli videon julkaisua sillä, että eteläkorealaisia autetaan ymmärtämään Israeliin kohdistunutta terroritekoa ja seurannutta sotaa. Hamasin hyökkäyksessä Israeliin kuoli noin 1  140 ihmistä, joista enemmistö oli siviilejä. Lisäksi Gazan kaistalle siepattiin noin 250 ihmistä, joista Israelin mukaan 129 on yhä vankina.

Etelä-Korea on paperilla yhä sodassa naapurinsa Pohjois-Korean kanssa, sillä maat eivät solmineet rauhansopimusta vuonna 1953 loppuneiden Korean sodan taistelujen päätteeksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE