Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

WHO:lta synkkä arvio: kuolleita voi olla jopa 20 000 – vahvistettu uhriluku nyt yli 5 000

AFP / LEHTIKUVA / LOUAI BESHARA

Turkkia ja Syyriaa varhain maanantaina ravistelleen tuhoisan maanjäristyksen ja jälkijäristysten vahvistettu uhriluku on nyt yli 5  000.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Viranomais- ja lääkintälähteiden mukaan Turkissa kuolonuhreja on tiedossa lähes 3  500 ja Syyriassa yli 1  600.

Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijat ovat arvioineet, että todellinen uhrimäärä voi olla jopa 20  000.

Sortuneiden rakennusten raunioista on pelastettu tuhansia ihmisiä. Useita tuhansia rakennuksia on sortunut useassa kaupungissa Turkissa ja Syyriassa.

Magnitudiltaan 7,8:n maanjäristyksen vanavedessä seurasi useita jälkijäristyksiä. Näiden joukossa oli päivällä iskenyt 7,5:n maanjäristys, joka haittasi pelastusoperaatioita.

Pelastustöitä on haitannut myös talven kylmyys. Vaikka lämpömittari laski pakkasen puolelle, kaakkoisessa Sanliurfan kaupungissa rakennusten sortumia pelänneet asukkaat päättivät viettää yönsä kaduilla nuotioiden äärellä.

-  Odotamme täällä, koska emme voi palata kotiin. Kaikki ovat peloissaan, 55-vuotias Mustafa Koyuncu kommentoi uutistoimisto AFP:lle maanantaina.

Järistyksen tuhoalueiden tilanne oli jo ennestään ikävä sodan, taisteluiden, pakolaiskriisien ja koleran leviämisen vuoksi.

TURKISSA maan presidentti Recep Tayyip Erdogan on julistanut seitsemän päivän suruajan. Turkin liput pysyvät niin ikään puolitangossa kaikissa maan lähetystöissä ja edustustoissa ulkomailla sunnuntai-iltaan saakka.

YK:n alaisen WHO:n edustajan mukaan järistyksen uhriluku saattaa nousta vielä huomattavasti.

-  Olemme jo pitkään tienneet saman asian, mitä tulee maanjäristyksiin: ensimmäisten raporttien jälkeen kuolonuhrien ja loukkaantuneiden määrä tulee nousemaan huomattavasti järistystä seuraavalla viikolla, WHO:n Euroopan hätäavusta vastaava Catherine Smallwood sanoi yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

WHO:n hätäapuasiantuntija Adelheid Marschang kertoi puhuessaan WHO:n johtokunnalle tiistaina, että maanjäristys saattaa vaikuttaa jopa 23 miljoonan ihmisen elämään. Joukossa on noin viisi miljoonaa erityisen haavoittuvassa asemassa olevaa ihmistä.

YHDYSVALTAIN presidentti Joe Biden on luvannut Turkin vastinparilleen Erdoganille kaiken tarvittavan avun maanantain tuhoisasta maanjäristyksestä toipumiseen.

Valkoisen talon mukaan yhdysvaltalaisia avustusjoukkueita ollaan parhaillaan lähettämässä pelastustöiden tueksi Turkin katastrofialueelle. Lausunnossa Turkin tapahtumia luonnehdittiin tragediaksi.

Biden on kertonut olleensa syvästi surullinen kuullessaan uutiset Turkin tuhoisasta maanjäristyksestä.

SYYRIASSA ainakin 20 ihmistä on paennut vankilasta, jonka vangeista valtaosa on äärijärjestö Isisin taistelijoita. Asiasta kertoo vankilan virkamieslähde uutistoimisto AFP:lle. Vangit ryhtyivät kapinaan laitoksessa sen jälkeen, kun aluetta tärisytti Turkin puolella alkanut voimakas maanjäristys, joka vaurioitti vankilaa.

Lähellä Turkin rajaa sijaitsevassa vankilassa on noin 2  000 vankia, joista noin 1  300 on epäiltyjä Isisin taistelijoita. Paenneiden noin 20 vangin uskotaan olevan Isisin jäseniä.

Syyrian sotaa seuraava brittiläinen Syrian Observatory for Human Rights -järjestö ei voinut vahvistaa vankilapakoa, mutta se vahvisti vankilakapinan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE