Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

WHO:n johtaja varoittaa: Uusi koronavirus on hyvin vakava uhka koko maailmalle – ”Tärkeintä on pysäyttää viruksen leviäminen”

LEHTIKUVA / AFP Fabrice Coffrini
WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus

Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoittaa uuden koronaviruksen olevan hyvin vakava uhka maailmalle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tapauksista 99 prosenttia on todettu Kiinassa, ja siellä on hätätilanne, mutta uhka on vakava myös muulle maailmalle, Ghebreyesus sanoi kokouksessa, jossa pohditaan keinoja koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

– Tärkeintä on pysäyttää viruksen leviäminen ja pelastaa ihmishenkiä, Ghebreyesus tähdensi.

Taudin lyömiseksi tarvitaan hänen mukaansa tietojen avointa ja tasapuolista jakamista.

Genevessä on tiistaina ja keskiviikkona koolla noin 400 asiantuntijaa. Tarkoitus on muun muassa pohtia viruksen tarttumistapoja ja mahdollisia rokotteita.

Koronaviruksen tiedetään tarttuneen yli 42 000 ihmiseen ja aiheuttaneen Kiinassa yli 1 000 kuolemaa. Tartuntoja on todettu noin 25 maassa.

Presidentti Xi vieraili sairaalassa hengityssuoja kasvoillaan

Koronaviruksen uskotaan lähteneen leviämään Wuhanin kaupungissa Hubeissa sijaitsevalta torilta, jolla oli myynnissä villieläimiä.

Kiina on päätynyt eristämään kokonaisia kaupunkeja taistelussa viruksen leviämisen estämiseksi. Tuoreimpia toimia ovat Wuhanin kaupunkiin määrätyt liikkumisrajoitukset. Niiden mukaan kuumetta potevat ihmiset saavat mennä vain oman alueensa sairaalaan. Tarkkailua tarvitsevien keuhkokuumepotilaiden on pysyttävä klinikoilla tai muissa heille osoitetuissa paikoissa.

Presidentti Xi Jinping on tehnyt poikkeuksellisen eleen ja vieraillut pekingiläisessä sairaalassa, jossa hoidetaan koronavirukselle altistuneita potilaita. Vierailullaan hengityssuojaa käyttänyt Xi kehotti päättäväisempiin toimiin viruksen kukistamiseksi, kirjoitti Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Xi on pitänyt tähän mennessä matalaa profiilia, vaikka virustilanne on vaikeutunut.

Kahdelle paikallisjohtajalle potkut

Kiinan johtoa on arvosteltu koronaviruksen vakavuuden väheksymisestä, ja paine etenkin Hubein paikallisjohtoa kohtaan on viime aikoina lisääntynyt. Kiukku on voimistunut varsinkin sen jälkeen, kun viruksesta varoittanut lääkäri Li Wenliang kuoli saatuaan tartunnan potilaaltaan. Li joutui Kiinan viranomaisten silmätikuksi lähetettyään joulukuussa kiinalaisessa Weibo-viestisovelluksessa lääkäriryhmään viestin, jossa varoitti viruksen leviämisestä.

Viranomaisiin kohdistuva arvostelu on nyt johtanut siihen, että kaksi Hubein maakunnan ylintä terveysviranomaista on median mukaan erotettu tehtävistään.

Tutkijat ovat arvioineet, että Hubein viranomaiset vähättelivät tammikuun alussa epidemian laajuutta. Paikallinen kommunistipuolueen johtaja myönsi viime viikolla, että viranomaiset pahensivat tilannetta, koska eivät määränneet aiemmin matkustusrajoituksia. Toisaalta WHO on kehunut joitakin Kiinan toimia, kuten laajoja karanteeneja.

WHO:n asiantuntijaryhmä saapui maanantaina Kiinaan tutkimaan tilannetta. BBC:n mukaan ryhmän saapumisluvasta neuvoteltiin Kiinan kanssa kaksi viikkoa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE