Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Kotimaa

WHO:n maaraportti: Korkeat terveysmenot ja pitkät jonotusajat palveluihin Suomen riesana

LEHTIKUVA / HANNA MATIKAINEN

Korkeat terveysmenot ja puutteet terveyspalvelujen saatavuudessa ovat Suomessa verrattain yleisiä, ilmenee Maailman terveysjärjestön WHO:n tuoreesta maaraportista.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Selvityksen kirjoittivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Turun yliopiston tutkijat.

Kotitaloudet rahoittavat Suomessa suuremman osan terveydenhuollon menoistaan omavastuina ja asiakasmaksuina kuin muissa Pohjoismaissa. Suomessa korostuvat erityisesti kotihoidon ja palveluasumisen maksut sekä reseptilääkkeiden kulut.

Lisäksi hyvin korkeat terveysmenot suhteutettuna kotitalouden maksukykyyn ovat Suomessa yleisempiä kuin muissa Pohjoismaissa tai Länsi-Euroopassa.

WHO:n Suomea koskeva maaraportti arvioi terveysmenoja vuosien 2006, 2012 ja 2016 kulutustutkimusaineistojen ja kansainvälisten tilastojen avulla.

Vertailun uusimpien tietojen osalta eli vuonna 2016 terveysmenoihin kului keskimäärin noin neljä prosenttia Suomen kotitalouksien kokonaiskulutuksesta. Tämä vastaa runsasta 600:aa euroa vuodessa henkeä kohden.

Eniten kotitaloudet käyttivät rahaa lääkkeisiin, avohoidon palveluihin ja suun terveydenhuoltoon.

-  Maksut ovat yksi potentiaalinen este palveluiden ja lääkkeiden saatavuudelle. Palveluiden saatavuudelle ensisijainen este näyttäisi kuitenkin olevan pitkät odotusajat, sanoo Turun yliopiston erikoistutkija Katri Aaltonen tiedotteessa.

Kansainvälisiin selvityksiin verrattuna Suomessa on melko yleistä, että ihmiset eivät saa terveydenhoidon palveluita siinä määrin kuin kokevat niitä tarvitsevansa.

Hyvin korkeat terveysmenot suhteessa maksukykyyn oli vuonna 2016 Suomessa noin 100  000 kotitaloudella. Heikoimmassa tilanteessa olivat ikääntyneet, pitkäaikaistyöttömät ja työkyvyttömyyseläkeläiset.

WHO:n kokoamien mittarien perusteella noin 89  000 kotitaloutta Suomessa köyhtyi tai oli köyhtymisriskissä terveysmenojen takia vuonna 2016.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE