Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

WWF antaa rajua kritiikkiä: ”Tämä on erityisesti keskustan suurin epäonnistuminen”

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Ympäristöjärjestö WWF pettyi muutoksiin, joita luonnonsuojelulakiin tehtiin eduskunnan ympäristövaliokunnassa keskustan tuella. WWF:n mielestä muutokset vesittivät lain.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Olen tosi surullinen, että keskusta tekee vaalipolitiikkaa tällaisilla asioilla, jotka ovat kuitenkin meidän kaikkien kannalta tosi keskeisiä, WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen sanoi STT:lle..

Valiokunta päätti äänin 9-8 poistaa hallituksen lakiesityksestä pykälät 64 ja 65, jotka käsittelevät uhanalaisia luontotyyppejä. Lisäksi vesilakiin ehdotettu muutos hylättiin.

WWF:n mukaan laista ovat poistumassa juuri ne pykälät, jotka olisivat parantaneet nykylakia merkittävästi.

-  Kun se oli jo valmiiksi vesitetty, sinne ei nyt kauheasti jäänyt jäljelle. Se on aika lailla mitätön, jos puhutaan lain uudistuksesta. Ei voi sanoa, että sillä luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä estettäisiin, Luukkonen korostaa.

-  Luonnonsuojelulain uudistus oli meidän näkökulmastamme isoin positiivinen asia hallitusohjelmassa. Luonnon näkökulmasta tämä on hallituksen ja erityisesti keskustapuolueen suurin epäonnistuminen.

LUONNONSUOJELULAIN pykälässä 64 olisi säädetty, että uhanalaiseksi luontotyypiksi voidaan säätää valtioneuvoston asetuksella sellainen luontotyyppi, jonka riski hävitä luonnosta on vähintään korkea.

Pykälässä 65 olisi säädetty, että uhanalaisiksi määritellyt luontotyypit on otettava huomioon päätöksenteossa. Se näkyisi esimerkiksi siinä, että lupamenettelyjen yhteydessä viranomaiset toisivat esiin tietoja niistä uhanalaisista luontotyypeistä, joihin hankkeella voisi olla vaikutusta.

Keskusta ja oppositiopuolueet ilmaisivat huolensa siitä, että nämä pykälät heikentäisivät omaisuudensuojaa. WWF:n Luukkonen on eri mieltä.

-  Tällä lakiuudistuksella ei olisi hillittömän paljon muutettu mitään, mutta tämä olisi parantanut tilannetta huomattavasti, Luukkonen sanoi.

-  Pinta-alat mistä puhutaan ovat pieniä, ja kaikista korvataan aina maanomistajalle, jos on kyse jostain isommasta suojelukysymyksestä. Ei todellakaan ole maanomistajan näkökulmasta mistään isommasta asiasta kyse.

LUUKKOSEN mukaan vesitetyllä lakimuutoksella olisi varmistettu se, että arvokkaat luontokohteet säilyvät.

-  Silloin viranomaisilla olisi vastuu siitä, että niitä ei vahingossa hävitetä, ja silloin myös maanomistaja voisi olla varmemmalla pohjalla sen suhteen, että ei tapahdu mitään vahinkoja.

Hän ei usko että hylätyillä pykälillä olisi estetty esimerkiksi talousmetsähakkuita, koska nykyisinkin arvokkaat luontokohteet pitää jättää hakkaamatta.

Luukkosen mukaan luontokato on Suomessakin paheneva ongelma, jonka suhteen ei olisi aikaa jäädä odottamaan seuraavaa hallitusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE