Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Yhdysvalloissa jopa 2 300 siirtolaislasta erotettu vanhemmistaan – Maahanmuutto- ja tulliviraston ex-johtajan karu arvio: ”Pysyvä erottaminen. Sitä sattuu”

Yhdysvalloissa demokraattien riveistä on esitetty vaatimuksia, että jo erotettujen siirtolaisperheiden yhdistämiseksi tehdään suunnitelma. Asiasta uutisoivan Guardianin mukaan joitakin demokraattisen puolueen edustajia on vaatinut asiaa Twitterissä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Milloin he (jo vanhemmistaan erotetut lapset) näkevät jälleen vanhempansa? Heidät täytyy yhdistää välittömästi, kirjoitti esimerkiksi kalifornialaissenaattori Kamala Harris.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti keskiviikkona presidentin asetuksen, jolla estetään laittomasti Yhdysvaltoihin tulleiden siirtolaisperheiden jäsenten erottaminen Meksikon rajalla. Trump oli useiden viikkojen ajan sanonut, että ainoastaan kongressi pystyy päättämään siirtolaislasten erottamisen perheistään.

Perheiden erottamisesta nousi kuitenkin suuri kohu, ja Trumpin hallinto päätyi kovan kritiikin kohteeksi.

Allekirjoitusseremoniassa Trump sanoi, että kyse on perheiden pitämisestä yhdessä. Hän kuitenkin lisäsi, että niin sanottu nollatoleranssi jatkuu.

Lisää aiheesta

Presidentti Trump esitteli allekirjoittamaansa asetusta. Vierestä katsovat Yhdysvaltain kotimaan turvallisuuden ministeri Kirstjen Nielsen ja varapresidentti Mike Pence. Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Trumpin allekirjoittama asetuskin on ennättänyt jo kirvoittaa kritiikkiä. Demokraattisen puolueen edustajia on kritisoinut presidentin asetusta. Etenkin edustajainhuoneen demokraattijohtaja Nancy Pelosi on arvostellut asetusta voimakkaasti.

Asiasta uutisoiva Guardian kertoo, että Pelosin mukaan ”presidentin asetus pyrkii korvaamaan yhdenlaisen lapsiin kohdistuvan pahoinpitelyn toisella”. Pelosin mukaan lasten suojelun sijasta Trump on ”ohjeistanut oikeusministeriä valmistelemaan tietä perheiden pitkäaikaiseen vangitsemiseen vankilan kaltaisiin oloihin”.

Demokraattisenaattori Jeff Merkley on puolestaan sanonut, ettei presidentin suunnitelma ole tarpeeksi hyvä.

Trump syyttää puolestaan Yhdysvaltain edellisiä keskushallintoja siitä, etteivät ne ratkaisseet maahanmuutto-ongelmaa.

– Tilanne on jatkunut vuosikausia. Katsotaan, josko se pystytään ratkaisemaan. Tämä ei tapahtunut vasta äsken, hän sanoi ennen allekirjoitusta.

Asetuksen mukaan siirtolaisperheet täytyy pitää yhdessä paitsi niissä tapauksissa, joissa lapsen hyvinvointi on vaarassa, kertoo muun muassa BBC. On kuitenkin epäselvää, kauanko perheitä voidaan pitää yhdessä.

Edustajainhuoneen määrää äänestää maahanmuuttolaista.

Trump allekirjoitti asetuksen sen jälkeen, kun Yhdysvaltain edustajainhuoneen kerrottiin äänestävän perheiden erottamista koskevasta lainsäädännöstä. Asiasta kertoi edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan.

– Me emme halua, että lapsia viedään vanhemmiltaan. Voimme panna täytäntöön maahanmuuttolainsäädäntöämme perheitä rikkomatta. Hallinto sanoo haluavansa kongressin toimivan ja me toimimme, Ryan sanoi.

Hän myös kertoi, että lakiesityksen mukaan perheet pysyisivät jatkossa yhdessä, maan turvallisuusministeriön säilössä oikeudenkäyntinsä ajan.

Ryan kertoi lakiehdotuksen myös ”hyvin elegantilla tavalla” ratkaisevan niin kutsuttujen ”unelmoijien” asemaa. ”Unelmoijilla” tarkoitetaan Yhdysvaltoihin laittomasti lapsena tuotuja paperittomia siirtolaisia.

Washington Postin mukaan laajasti on kuitenkin epäilty, että lakiehdotus ei mene läpi.

9. päivään mennessä yli 2 300 lasta oli erotettu vanhemmistaan.

Tuhansia siirtolaislapsia erotettiin vanhemmistaan touko- ja kesäkuun aikana. Kansallisen turvallisuuden viraston tilastojen mukaan kesäkuun 9. päivään mennessä jo yli 2 300 siirtolaislasta oli erotettu vanhemmistaan.

Yhdysvaltain maahanmuutto- ja tullivirasto ICE:n entinen johtaja on sanonut uskovansa, että sadat vanhemmistaan erotetuista lapsista eivät enää näe vanhempiaan.

– Pysyvä erottaminen. Sitä sattuu, ICE:n entinen johtaja John Sandweg kommentoi NBC Newsille.
Sandweg toimi viraston johdossa Barack Obaman presidenttikauden aikana vuosina 2013 ja 2014.

Jutun kirjoittaja korjattu klo 7:38.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE