Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Yhdysvaltain oikeusministeri kieltäytyi edustajainhuoneen kuulemisesta

Yhdysvaltojen oikeusministeri William Barr kieltäytyy todistamasta edustajainhuoneen oikeuskomitean kuulemisessa torstaina. Kuulemisessa oli tarkoitus käsitellä Barrin toimia erikoissyytäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnan tulosten raportoinnissa.

Edustajainhuoneen oikeuskomitean puheenjohtaja Jerry Nadler sanoo lisäksi, että Barr ei suostu toimittamaan paneelille kopiota Muellerin Venäjä-tutkinnan raportista kokonaan ja sensuroimattomana.

Muellerin johtamassa Venäjä-tutkinnassa selvitettiin Venäjän sekaantumista vuoden 2016 presidentinvaaleihin ja sitä, estikö presidentti Donald Trump oikeutta.

Nadlerin mukaan Barr ei suostu tulemaan edustajainhuoneen paneeliin, jos kysymyksiä kysyy komitean asianajaja jäsenten lisäksi. Nadlerin mukaan Barr pelkää kohdata taitavan asianajajan.

Barr oli keskiviikkona viisi tuntia senaatin oikeusvaliokunnan kuulemisessa, jossa hän puolusti toimiaan Muellerin raporttiin liittyen. Aiemmin yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet olivat kertoneet, että Mueller oli tyytymätön siihen, miten oikeusministeri Barr esitti hänen löydöksensä tiivistelmässään. Asia kävi ilmi kirjeestä, jonka Mueller oli kirjoittanut Barrille sen jälkeen, kun Barr oli luovuttanut tiivistelmänsä kongressille.

Washington Post oli saanut haltuunsa kopion kirjeestä, ja asian vahvistivat myös New York Timesin lähteet oikeusministeriössä.

Mueller lähetti Barrille kirjeen, jossa kritisoidaan tiivistelmää

Oikeusvaliokunnassa Barr sanoi, että saatuaan Muellerin liki 450-sivuisen raportin maaliskuussa hän oli oikeutettu tiivistämään sen päätelmät.

Demokraatit ovat keskustelleet siitä, pitäisikö Trumpia vastaan nostaa syyte oikeuden estämisestä. Heidän mielestään tästä on näyttöä Muellerin raportissa.

Barr torjui syytökset siitä, että hän olisi vääristellyt raportin päätelmiä, kun hän ilmoitti tiivistelmässä, ettei raportti tue rikossyytteiden nostamista Trumpia vastaan.

Mueller luovutti työryhmänsä 448-sivuisen raportin oikeusministeri Barrille 22. maaliskuuta. Kaksi päivää myöhemmin Barr luovutti kongressille nelisivuisen tiivistelmän raportin löydöksistä. Muellerin kerrotaan lähettäneen kirjeensä Barrille 27. maaliskuuta. Lisäksi miesten kerrotaan puhuneen aiheesta puhelimitse.

– Oikeusministeriön kongressille lähettämä tiivistelmäkirje ei kuvannut täydellisesti tämän toimiston tutkinnan ja johtopäätöksien kontekstia, luonnetta tai sisältöä. Julkisuudessa on nyt hämmennystä tämän tutkinnan kriittisistä piirteistä, Mueller kirjoitti kirjeessään Washington Postin mukaan.

– Tämä uhkaa tehdä tyhjäksi sen keskeisen tarkoituksen, jota varten oikeusministeriö asetti erikoissyyttäjän: jotta yleisö voisi luottaa tutkinnan tuloksiin, hän jatkoi.

Kun Muellerin osittain sensuroitu raportti julkaistiin 18. huhtikuuta, kävi ilmi, että erikoissyyttäjän mukaan suuri määrä todistusaineistoa puhui sen puolesta, että presidentti oli estänyt oikeutta.

– Erikoissyyttäjä tähdensi, että mikään oikeusministerin maaliskuun 24. päivän tiivistelmässä ei ollut virheellistä tai harhaanjohtavaa, kommentoi oikeusministeriön tiedottaja New York Timesille.

Erikoissyyttäjän toimisto ei kommentoinut asiaa tiedotusvälineille.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE