Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Yhdysvaltalaisia lähetyssaarnajia ja heidän perheenjäseniään on siepattu Haitissa

LEHTIKUVA / AFP / RICHARD PIERRIN
Haitilaiset sotilaat vartioivat syyttäjänvirastoa Port-au-Princessä, kun tuomari haastatteli salamurhatun presidentin leskeä 6.lokakuuta 2021.

Karibialla sijaitsevassa Haitissa on siepattu yhdysvaltalaisia lähetyssaarnaajia ja heidän perheenjäseniään, kertoo paikallinen turvallisuuslähde uutistoimisto AFP:lle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Sieppauksien kerrotaan tapahtuneen lauantaina maan pääkaupungin Port-au-Princen ulkopuolella. Kaikkiaan siepattuja on AFP:n mukaan 15-17, ja heidän joukossaan kerrotaan olevan myös lapsia.

AFP:n lähteen mukaan lähetyssaarnaajia pitää vankinaan aseistautunut jengi, joka on tehnyt maassa ryöstöjä ja sieppauksia viime kuukausina. Jengi tekee rötöksiään Haitin ja Dominikaanisen tasavallan rajan ja Port-au-Princen välisellä alueella.

Yhdysvaltalaisen New York Times -lehden mukaan kristittyjen lähetyssaarnaajien ryhmä oli lähtenyt sieppausta ennen orpokodista.

Sieppauksen yksityiskohdat ovat vielä jokseenkin hämärän peitossa, mutta lehden mukaan ryhmä oli siepattu heitä kuljettaneen bussin ollessa matkalla lentokentälle. Bussin oli ollut määrä jättää osa ryhmästä lentokentälle ja jatkaa tuon jälkeen toiseen kohteeseen maan sisällä.

Pääkaupungista arviolta puolet jengien hallinnassa

Aseistautuneet jengit ovat jo vuosien ajan pitäneet hallinnassaan Port-au-Princen köyhimpiä alueita. Sittemmin samaiset jengit ovat ulottaneet otettaan myös kaupungin muihin osiin ja sitä ympäröiville alueille. Jengit terrorisoivat väestöä muun muassa juuri sieppauksin.

New York Times kertoo, että joidenkin arvioiden mukaan jo noin puolet pääkaupungista on jengien hallinnassa.

Haitin pääkaupungissa toimivan ihmisoikeusjärjestön mukaan vuoden 2021 ensimmäisten kolmen vuosineljänneksen aikana kirjattiin yli 600 sieppausta. Edellisvuonna vastaavana ajanjaksona tehtiin 231 sieppausta.

Haiti on ollut jo vuosikaudet syvän poliittisen ja taloudellisen kriisin rampauttama, ja maan presidentin Jovenel Moisen heinäkuinen salamurha kärjisti sekasortoa entisestään.

AFP:n mukaan Yhdysvaltain hallinnon edustaja kieltäytyi tarjoamasta tietoja lauantaisesta sieppauksesta. New York Times kertoo niin ikään, ettei Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja kommentoinut sieppauksia tuoreeltaan lauantai-iltana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE