Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Yhdysvaltojen ulkoministeri varoitti Kiinasta ja Venäjästä: ”Kilpailemme arvoista sellaisten kansakuntien kanssa, jotka eivät ole vapaita”

Lehtikuva

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo varoitti Kiinasta ja Venäjästä puheessaan Berliinissä perjantaina. Pompeon mukaan vapaiden länsimaiden velvollisuus on suojella kansalaisiaan Kiinan, Venäjän ja Iranin kaltaisten maiden uhkauksilta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Läntisillä, vapailla valtioilla on velvollisuus torjua kansoihimme Kiinan, Venäjän ja Iranin kaltaisilta hallituksilta tulevat uhat. Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten tulisi puolustaa sitä, mikä voitettiin kovalla työllä vuonna 1989. Samalla meidän tulisi tunnistaa, että kilpailemme arvoista sellaisten kansakuntien kanssa, jotka eivät ole vapaita, Pompeo sanoi.

Pompeo osallistui Saksassa Berliinin muurin kaatumisen 30-vuotispäivän muistojuhlaan. Hänen oli määrä keskustella myös Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa.

Kaasuputki ja Huawei ärsyttävät

Pompeo muistutti puheessaan, että liberaalin demokratian puolustaminen merkitsee myös Euroopan energialähteiden puolustamista Venäjän presidentin Vladimir Putinin oikuilta. Tällä Pompeo viittasi Venäjältä Saksaan rakenteilla olevaan Nord Stream 2 -kaasuputkeen.

Saksa ja Yhdysvallat ovat täysin eri linjoilla kaasuputkesta. Merkel on toistuvasti korostanut, että putkessa on kyse puhtaasti liiketaloudesta.

Yhdysvaltoja on rieponut myös se, ettei Saksa ole sulkenut kiinalaista Huawei-teknologiajättiä pois 5g-verkkojen kehitystyöstä. Vaikka Huawei on uuden teknologian edelläkävijä, Yhdysvallat on varoittanut, että yhtiö saattaa olla Kiinan hallinnon käsikassara ja mahdollistaa Kiinan valtion vakoilun.

Saksa on vakuuttanut, että uuden tietoverkon turvallisuuteen kiinnitetään runsaasti huomiota. Se ei myöskään halua kohtuuttomasti vaikeuttaa suhteitaan Kiinaan, joka on Saksan tärkein kauppakumppani.

Macronin Nato-kritiikki ”taustamelua”

Pompeo painotti, ettei mitään saa koskaan ottaa itsestäänselvyytenä. Hänen mukaansa 70-vuotias sotilasliitto Nato voi muuttua turhaksi, elleivät yhteistyömaiden johtajat reagoi uusiin haasteisiin.

Pompeon mukaan Naton tulee kasvaa ja muuttua niin, että se pystyy kohtaaman nykyisen todellisuuden ja tulevaisuuden haasteet.

Pompeo sivuutti Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kommentin taustameluna. Macron arvosteli kovin sanoin sotilasliitto Naton nykytilaa torstaina julkaistussa sanomalehti Economistin haastattelussa. Macronin mukaan Nato kärsii ”aivokuolemasta”.

Muiden muassa liittokansleri Merkel tuomitsi jyrkästi Macronin ulostulon.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
27.2.2020
Sanna Marin sanoo Demokraatin pääministerihaastattelussa, että hallitus ei tee politiikkaa uutisotsikoiden mukaan – ”Hallituskausi on nelivuotinen ja tässä ajassa pitää valmista tulla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE