Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

YK: Naisten osuus sodissa kuolleista tuplaantui viime vuonna

LEHTIKUVA / AFP / ISLAM AHMED
Israelin iskussa Gazan Beit Lahiaan haavoittunut nainen sai hoitoa 19. lokakuuta.

Naisten osuus sodissa kuolleista ihmisistä kaksinkertaistui maailmalla viime vuonna. Asiasta kerrotaan YK:n naistenjärjestön UN Womenin johdolla laaditussa, YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin raportissa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Myös YK:n vahvistamat tapaukset konflikteissa tapahtuneesta seksuaalisesta väkivallasta lisääntyivät 50 prosentilla.

Naisten ja lasten oikeuksien rikkominen erityisesti sota-alueilla on raportin mukaan entistä räikeämpää. Esimerkiksi sota-alueilla asuvat naiset kärsivät yhä useammin siitä, että terveydenhuoltopalvelujen saantia on rajoitettu.

YK:n mukaan viime vuonna keskimäärin 180 naista synnytti päivittäin sodan runtelemassa Gazassa, useimmat ilman välttämättömiä tarvikkeita tai lääketieteellistä hoitoa.

-  Naiset maksavat edelleen miesten sotien hinnan, sanoo UN Womenin pääjohtaja Sima Bahous lausunnossa.

-  Tämä tapahtuu osana laajempaa naisia vastaan käytävää sotaa. Tarkoituksellinen naisten oikeuksiin kohdistuva hyökkäys ei rajoitu vain konfliktimaihin, mutta niissä oloissa se on entistä tappavampaa. Sukupuolten tasa-arvoa vastaan taistellaan monilla rintamilla, ja jos emme nouse vaatimaan muutosta, seuraukset tuntuvat vuosikymmenien ajan, ja rauha jää saavuttamatta, Bahous sanoo.

HUOLIMATTA monien vuosien aikana tehdyistä sitoumuksista, joiden tarkoituksena on varmistaa naisten täysipainoinen ja mielekäs osallistuminen rauhan ja turvallisuuden kysymyksiin, poliittinen ja sotilaallinen valta ja päätöksenteko konfliktien yhteydessä on edelleen valtaosin miesten hallussa.

Viime vuonna naisten osuus rauhanprosessien neuvottelijoista oli YK:n mukaan hieman alle kymmenen prosenttia – vaikka tutkimukset osoittavat, että kun naiset ovat mukana, rauhansopimukset kestävät pidempään ja ne toteutuvat paremmin.

Raportin mukaan esimerkiksi Jemenissä naisjohtoisten neuvottelujen seurauksena siviileille saatiin turvattua pääsy vesilähteiden äärelle. Sudanissa taas 49 naisjohtoista järjestöä edistää osallistavampaa rauhanprosessia, mutta naisten pyrkimykset jäävät vaille tukea tai tunnustusta virallisissa rauhanneuvotteluissa.

Me emme saa kääntää heille selkäämme.

MYÖS UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas sanoo lausunnossa, että naisiin ja tyttöihin kohdistuvien uhkien lisäksi pitkittyneet sodat ja konfliktit aiheuttavat merkittävää tasa-arvon takapakkia yhteiskunnissa. Niiden korjaaminen voi kestää vuosia tai jopa vuosikymmeniä, hän sanoo.

Raportin mukaan naisten oikeuksia tukevien järjestöjen ja liikkeiden rahoitus on hyvin vähäistä. Vuonna 2023 maailman sotilasmenot nousivat ennätykselliseen 2,44 biljoonaan dollariin.

-  Afganistanin naiset, Ukrainan naiset, Gazan naiset, Sudanin naiset eivät ole luovuttaneet – emmekä me saa kääntää heille selkäämme, Hirsikangas vetoaa.

Uutista täydennetty kauttaaltaan klo 13.38.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE