Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Yksi maailman ihmeistä kuolee hitaasti kitumalla – Ison valliriutan tila odotettuakin surkeampi

Australian merialueella sijaitsevan Ison valliriutan korallien tila on luultua huonompi, varoittavat tutkijat. Tiedeyhteisön mukaan riutan korallien vaaleneminen on ennätyksellisen vakavaa ja riutan tila tulee vain huonontumaan, ellei kasvihuonepäästöjä vähennetä.

Jopa 29 prosenttia 2 300 kilometriä pitkän riutan koralleista on uusimpien mittausten mukaan tuhoutunut. Viime vuoden lopussa tutkimuksissa todettiin tuhon olevan 22 prosentin luokkaa.

Merivesien lämpeneminen on suuri syy vaalenemiseen, joka johtuu koralleille elintärkeiden levien tuhoutumisesta. Korallit voivat toipua, jos meren lämpötila viilenee. Toipuminen veisi kuitenkin vuosikausia.
Ensiavuksi riutalle on ehdotettu muun muassa korallikasvattamoja sekä kriittisimmin uutta korallikasvustoa kaipaavien alueiden tunnistamista.

Viime vuonna tuhot ennätykselliset

Korallien vaaleneminen oli viime vuonna laajempaa kuin koskaan aiemmin.

– Vaalenemisen seurauksena kuolleiden korallien määrä vuonna 2016 on aiemmin arvioitua suurempi ja tätä menoa on odotettavissa, että lisää korallia kuolee vuoden 2017 loppuun mennessä, sanoo koralliriutan suojelualueen johtaja Russell Reichelt.

– Olemme hyvin huolissamme siitä, mitä tämä tarkoittaa Isolle valliriutalle itselleen sekä yhteisöille ja elinkeinoille, jotka ovat siitä riippuvaisia.

Lisää aiheesta

Unescon maailmanperintökohteeksi listattu riutta on tärkeä meren ekosysteemille ja suuri turistivetonaula Koillis-Australiassa. Pahimmillaan vaaleneminen on pohjoisella Port Douglasin alueella, missä jopa 70 prosenttia matalan veden koralleista on tuhoutunut. Alueella käy paljon koralleja ihailemaan saapuvia turisteja.
Niin ikään Cairnsissa ja Townsvillessa riutan tila on synkkä.

Merivesien lämpenemisen lisäksi riuttaa uhkaavat muun muassa maatalouden päästöt. Tilannetta pahensi lisäksi voimakas Debbie-myrsky, joka riepotteli Queenslandin osavaltiota ja merialueita maaliskuussa.
STT-AFP, Sydney

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE