Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

23.8.2024 10:48 ・ Päivitetty: 23.8.2024 10:48

”Yksipuolista työnantajan etujen edistämistä” – Pro jyrähtää yt-lain muutoksista

Arja Jokiaho

Ammattiliitto Pron hallitus on huolissaan työntekijän suojan heikennyksistä. Liitto jätti kielteisen lausunnon yhteistoimintalain muutoksista.

Demokraatti

Demokraatti

Palkansaajakeskusjärjestöt jättivät yhdessä yhteistoimintalain muutoksia koskevaan mietintöön eriävän mielipiteen. Niiden mukaan jälleen kerran aidot vaikuttamismahdollisuudet hallitusohjelman yksityiskohtaisiin kirjauksiin loistivat poissaolollaan.

Mietinnössä esitetään yhteistoimintalain heikentämistä EU:n minimitasoon siten, että lain soveltamisalaa nostetaan 50 työntekijän työpaikkoihin. Tällä hetkellä laki koskee säännöllisesti vähintään 20 työntekijää työllistäviä yrityksiä, yhteisöjä ja sivuliikkeitä.

Ammattiliitto Pro kritisoi sitä, että esitetyt muutokset sulkisivat merkittävän osan yrityksistä pois lain piiristä ja olisivat selkeä heikennys erityisesti 20-49 työntekijän yrityksissä työskenteleville. Lisäksi mietinnössä esitetään muutosneuvotteluaikojen puolittamista.

– Yksittäiselle työntekijälle muutos merkitsee huomattavia taloudellisia menetyksiä. Tavoitteena on yksipuolinen työnantajien etujen edistäminen lomautus- ja irtisanomistilanteissa, puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa tiedotteessa.

PRO ARVIOI, että yhteistoimintalakiin esitetyt muutokset tulevat tosiasiallisesti heikentämään työhyvinvointia sekä työpaikoilla tapahtuvan aidon paikallisen sopimisen edellytyksiä.

– Voimassa olevan yhteistoimintalain uudistus on vielä tuore, mutta jo nyt on ollut nähtävissä sen myönteinen vaikutus työpaikkojen vuoropuhelun ja yhteistyön lisääntymiseen. Esitetty lakimuutos vesittää työelämän yhteistyön positiiviset vaikutukset yritysten johdon ja henkilöstön väliseen vuoropuheluun ja luottamukseen, Malinen sanoo.

Syksyllä on odotettavissa lisää työelämäheikennyksiä. Kokonaisuutena työntekijän suojaan kohdistuvat heikennykset ovat Pron mukaan kohtuuttomia.

– Hallituksen jo toteuttamat ja nyt suunnitteilla olevat heikennykset luovat työmarkkinoille dramaattista epätasapainoa.

TYÖLAINSÄÄDÄNTÖ on luotu nimenomaan työsuhteen heikomman osapuolen, eli työntekijän, suojaamiseksi, Malinen huomauttaa. Sitä muokattaessa on pyritty varmistamaan, että muutokset ovat tasapainoisia sekä työntekijän että työnantajan näkökulmasta.

Pian vuorossa ovat irtisanomissuojan ja takaisinottovelvollisuuden heikentäminen. Takaisinottovelvollisuus esitetään poistetavaksi alle 50 henkeä säännöllisesti työllistäviltä yrityksiltä ja yhteisöiltä.

Nykyisin taloudellis-tuotannollisista syistä irtisanottuja koskee työnantajan takaisinottovelvollisuus neljän tai kuuden kuukauden ajan työsuhteen kestosta riippuen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU