Politiikka

Yle: Jopa 1 000 000 pakolaista Suomeen? – ”Muut ihmiset kärsivät suuresta kulutuksestamme”

Istock
Istock

Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksen professori Janne Kotiaho arvioi Ylellä, että Suomeen voi tulla jopa miljoona pakolaista ilmastonmuutoksen vuoksi.

Kotiaho on ollut mukana laatimassa kansainvälistä raporttia, joka koskee luonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemipalveluiden tilaa.

– Teimme ennusteita tulevaisuuteen: jos toiminta jatkuu samanlaisena kuin nyt, vuoteen 2050 mennessä tällaista maapinta-alaa on jäljellä enää kymmenesosa. Silloin ihminen on käyttänyt jo 90 prosenttia koko maapallon pinta-alasta itselleen, toteaa Kotiaho Ylellä.

Kotiahon mukaan tällä hetkellä jo reilut kolme miljardia ihmistä kärsii siitä, että ihminen on heikentänyt elinympäristöjen tilaa omien tarpeidensa tyydyttämiseksi.

– Meillä on ihan järkyttävän korkea elintaso täällä hyvinvoivassa lännessä. Kulutamme ihan liikaa, ja muut ihmiset kärsivät suuresta kulutuksestamme.

”Pakolaiskriisin” aikana pari vuotta sitten Suomeen tuli noin 30 000 ihmistä. Kotiahon mukaan kulutushysterian, ilmastonmuutoksen ja viljelysmaiden puutteen seurauksia pakenevia ihmisiä voi tulevaisuudessa olla Suomen rajoilla jopa miljoona.

– Näkisin, että tässä nykyisessä, lähes jatkuvassa hyvänolontunteessa emme tule ajatelleeksi koko maapallon asioita Suomesta käsin, koska meillä menee ihan älyttömän hyvin. Jos ajatellaan maapallon tilaa kokonaisuutena, näemme aika huolestuttavia asioita.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat