Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Yli 2500 pitkittyneessä säilöönotossa Liettuassa – järjestö: ”kaltoinkohtelua, väkivaltaa ja mielenterveysongelmia”

Kybartain entinen vankila Liettuassa on toiminut syyskuusta 2021 siirtolaisten säilöönottokeskuksena. (Kuva: Lääkärit Ilman Rajoja)

Yli 2 500 turvapaikanhakijaa ja siirtolaista pidetään epäinhimillisissä olosuhteissa Liettuassa vielä yhdeksän kuukautta sen jälkeen, kun he tulivat maahan Valko-Venäjän rajan yli, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestö.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Järjestö on erittäin huolissaan pitkittyneen säilöönoton vaikutuksesta turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten mielenterveyteen ja kehottaa Liettuan viranomaisia lopettamaan mielivaltaisen säilöönoton välittömästi. Järjestö on todistanut säilöönoton aiheuttamia fyysisiä ja mielenterveyteen liittyviä ongelmia.

Turvapaikkahakemusten käsittely Liettuassa ei järjestön mukaan ole oikeudenmukaista, eikä psyykkisiin ongelmiin tai kidutuksesta ja seksuaalisesta väkivallasta selviytyneille tarjota asiantuntija-apua.

– Liettuan epäinhimillinen ja pitkittynyt tilanne on osoitus siitä, miten epätasa-arvoisesti EU kohtelee siirtolaisia, sanoo Kaisa Väkiparta, Lääkärit Ilman Rajoja Suomen toimiston viestintäpäällikkö järjestön tiedotteessa.

– On hienoa, että ukrainalaisille pakolaisille on nopeasti löytynyt ratkaisuja ja vastaanotto on järjestetty inhimillisesti ja ihmisarvoa kunnioittaen. Tämä sama kohtelu tulisi ulottaa kaikkiin siirtolaisiin riippumatta siitä, mistä he ovat kotoisin ja minne he ovat päätyneet.

Lääkärit Ilman Rajoja antaa lääketieteellistä ja mielenterveyteen liittyvää hoitoa Liettuassa kahdessa säilöönottokeskuksessa. Useimmat on otettu säilöön vuonna 2021, kun Valko-Venäjän rajan yli Puolaan, Liettuaan ja Latviaan pyrkivien ihmisten määrä lisääntyi rajusti. Säilössä olevat ihmiset ovat kotoisin Irakista, Kongosta, Syyriasta, Kamerunista ja Afganistanista. Monet ovat kertoneet järjestön työntekijöille pelkäävänsä vainoa tai kuolemaa, jos he palaavat kotimaahansa.

”Siirtolaisten mielivaltainen, pitkittynyt säilöönotto Liettuassa on lopetettava välittömästi”

Lääkärit Ilman Rajoja kertoo hoitaneensa lähes 100 potilasta, joista 60 prosentilla oli ahdistukseen liittyviä ongelmia. Suurin osa potilaista kertoi ahdistuksensa liittyvän säilöönoton olosuhteisiin. Myös epävarmuus ja oikeudellisen avun vähäisyys aiheuttavat paljon stressiä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ovat erityisen alttiita syrjinnälle. Jotkut ovat yrittäneet jopa itsemurhaa.

Säilöönoton olosuhteet eivät järjestön mukaan riitä turvaa hakevien ihmisten terveydestä ja turvallisuudesta huolehtimiseen. Monet kertovat myös vartijoiden käyttäytyvän väkivaltaisesti ja alentavasti.

Ihmisiä on teljetty eristykseen, eikä järjestön hoitajia ole päästetty heitä hoitamaan. Lääkärit Ilman Rajoja on myös tukenut säilöön oton aikana seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuneita siirtolaisia sekä tukenut yli 50 ihmistä, jotka ovat kokeneet kidutusta tai seksuaalista tai sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa lähtömaassaan ennen pakenemista.

– Siirtolaisten mielivaltainen, pitkittynyt säilöönotto Liettuassa on lopetettava välittömästi. Kaikille siirtolaisille Liettuassa on taattava suojaa ja säilöönotolle on tarjottava vaihtoehtoja pikimmiten, sanoo Kaisa Väkiparta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE