Politiikka
21.4.2018 06:31 ・ Päivitetty: 21.4.2018 06:31
”Ymmärrystä on löytynyt myös hallituksen riveistä” – demareilta lakialoite päivähoidon rajausten poistamiseksi
Eduskunta on saanut käsiteltäväkseen hallituksen varhaiskasvatuslakiesityksen. Sivistysvaliokunnan sosialidemokraattiset jäsenet huomauttavat, että eduskunnalla on käytännössä mahdollisuus nyt tarkastella kriittisin silmin hallituksen tekemää subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajausta ja ryhmäkokojen kasvattamista.
Valiokunnan sd-jäsenet Eeva-Johanna Eloranta, Jukka Gustafsson ja Pilvi Torsti ovatkin tehneet lakialoitteen subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamisesta varhaiskasvatukseen.
– Mahdollisuus muutoksiin on todellinen. Kohentuneen taloustilanteen lisäksi ymmärrystä päivähoidon rajausten poistolle on löytynyt myös hallituksen riveistä, he muistuttavat.
Viimeksi keskiviikkona kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz ilmoitti istunnossa muuttaneensa kantaansa keskusteltuaan ministerin kanssa ongelmista, joihin esimerkiksi työttömien vanhempien perheissä ollaan törmätty.
– Lakiehdotuksessa korostetaan lapsen edun ensisijaisuutta. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen ja yli 3-vuotiaiden ryhmäkokojen kasvattaminen sotii kuitenkin räikeästi tätä periaatetta vastaan. Lakialoitteessamme varhaiskasvatusoikeuden rajaus kumottaisiin, Eloranta kertoo.
”On erinomainen hetki korjata lain keskeisimmät heikkoudet.”
Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen on johtanut siihen, että kuntakohtaiset ratkaisut eroavat toisistaan. Valiokunnan demarien mukaan kaikilla lapsilla ei ole enää yhtäläistä oikeutta laadukkaaseen varhaiskasvatukseen taustasta, vanhempien työmarkkina-asemasta ja asuinpaikasta riippumatta.
Lisää aiheesta
Yhdessä kaikki varhaiskasvatuksen säästöt ovat johtaneet siihen, että lapsiryhmien suuruus vaihtelee hyvin paljon asuinpaikasta riippuen. Lasten ja perheiden eriarvoisuus on kasvanut riippuen siitä, missä kunnassa he asuvat.
– Lasten ja aikuisten suhdeluvun tulee mahdollistaa laadukas varhaiskasvatus. Varhaiskasvatuksen laadun tulee olla tasalaatuista kunnasta tai varhaiskasvatuspaikasta riippumatta, Gustafsson vaatii.
Demarit painottavat, että subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaus on ristiriidassa perustuslain ja YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen kanssa. Esitys ei turvaa jokaiselle lapselle yhdenvertaista oikeutta varhaiskasvatuslain tavoitteiden mukaiseen varhaiskasvatukseen, koska lapset asetetaan eriarvoiseen asemaan heidän vanhempiensa työmarkkina-aseman mukaan.
– Nyt, kun varhaiskasvatuslaki on auki eduskunnassa, on erinomainen hetki korjata lain keskeisimmät heikkoudet, Torsti toteaa.
Hän aikoo osallistua lauantaina Ei leikkirahaa –mielenilmaukseen Helsingissä ja nostaa puheenvuorossaaan esille myös lähipäiväkotien a varhaiskasvatuksen globaalin merkityksen.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.