Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

”Yöajan ensihoidon leikkaus on radikaali toimenpide” – Tehy varoittaa Keski-Uudenmaan ensihoidon yt-neuvottelujen seurauksista

iStock

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen ensihoitajiin kohdistetut yt-neuvottelut vaarantavat jäljelle jäävien työntekijöiden työhyvinvoinnin ja alueen potilaiden turvallisuuden, ammattijärjestö Tehy arvioi.

Demokraatti

Demokraatti

Yhteistoimintaneuvottelut käynnistyvät huomenna. Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan rahoituksen vajaus nykyisen palvelutason ylläpitämiseen on 2,1 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa noin kolmeakymmentä henkilötyövuotta.

Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy toteaa tiedotteessaan, että jos Husin tahto toteutuu, toiminnasta poistetaan kokonaan ympäri vuorokauden toimiva ensihoitoyksikkö ja Jokelan painopisteyksikkö. Lisäksi Vantaan Peijaksessa toimiva ensihoitoyksikkö muutetaan ympärivuorokautisesta valmiudesta kahdentoista tunnin valmiuteen. Järvenpäässä nyt ympärivuorokautisesti toimiva ensihoitoyksikkö päivystää ympäri vuorokauden jatkossa vain perjantaisin ja lauantaisin.

Tehy huomauttaa, että Husin ensihoidon säästöt tuntuvat myös Länsi-Uudellamaalla, kun nyt Inkooseen sijoitettu yöaikainen ensihoitovalmius on päättymässä sekä Tammisaaren ja Lohjan toinen ensihoitoyksikkö on siirtymässä päivystämään päiväajaksi Inkooseen ja Ventelään.

TEHYN puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kuvailee Husin leikkausvaateita piittaamattomiksi. Rytkösen mukaan niiden takia työntekijöiden työhyvinvointi ja työssäjaksaminen on uhattuna.

– Miten työnantaja aikoo pitää huolta yt-leikkurista jäljelle jäävien ensihoitajien työssäjaksamisesta ja työhyvinvoinnista, kun heidän kuormituksensa nousee?

Rytkösen mukaan ensihoiden saatavuuden heiketessä merkittävästi etenkin yöaikaan kärsijöiksi joutuvat myös ensihoitoa tarvitsevat kansalaiset.

– Yöajan ensihoidon leikkaus on radikaali toimenpide. Jatkossa kansalaisten tulee ilmeisesti sairastua vakavasti vain virka-aikaan. Ministeri Kaisa Juuso (ps.) on tokaissut, että ”ainahan voi soittaa satakaksitoista”, mutta nyt myös ministerin pitää ottaa vastuu sanoistaan, jotta avun todella saa paikalle, Rytkönen sanoo.

Rytkönen nostaa esiin, että Husilla on ensihoidon järjestämisvastuu, mutta Husin rahoitus toimintaan tulee hyvinvointialueilta ja Helsingin kaupungilta. Hän sanoo tiedotteessa pitävänsä ”erikoisena kansalaisten terveydellä leikkimisenä kuviota, jossa Suomen valtiovalta pitää hyvinvointialueet jatkuvassa rahoitusvajeessa, ja Hus sekä hyvinvointialueet pallottelevat vastuuta toisilleen”.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE