Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Yritysten tutkimus- ja kehittämistoimintaan luvassa noin miljardin euron lisärahoitus

LEHTIKUVA / KIMMO PENTTINEN
Elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.), pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala (kok.) kertoivat valtion tutkimus- ja kehittämisrahoituksen monivuotisesta suunnitelmasta tiedotustilaisuudessa Helsingissä 13. kesäkuuta.

Petteri Orpon (kok.) hallitus etenee hankkeessaan nostaa valtion tutkimus- ja kehittämisrahoituksen 1,2 prosenttiin BKT:sta vuoteen 2030 mennessä. Valtioneuvosto hyväksyi torstaina tutkimus- ja kehittämisrahoituksen monivuotisen suunnitelman.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

T&K-rahoituksen lisäykset kohdistetaan yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa tehtävään perus- ja soveltavaan tutkimukseen, tutkimuslaitoksille, yliopistosairaaloille sekä kilpailtuun rahoitukseen Suomen Akatemian ja Business Finlandin kautta.

Lähtökohta on, että valtion T&K-rahoitusta kasvatetaan vuosittain noin 280 miljoonalla eurolla vuoteen 2030 asti.

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multalan (kok.) mukaan on mahdotonta arvioida täsmällisesti, kuinka paljon rahoituksesta menee korkeakouluille.

-  Mutta voi sanoa näin, että valtaosa tästä rahoituksesta, jota nyt lisäämme, on korkeakoulujen saavutettavissa, sanoi Multala torstaina tiedotustilaisuudessa.

Keskeinen tavoite on lisätä korkeakoulujen ja yritysten yhteistyötä. Ajatus on, että vaikka rahoitus menisi yliopistoille esimerkiksi uusien tohtorien kouluttamiseen, niin yhteistyössä voisi olla mukana yritys tai tutkimuslaitos.

-  Voi sanoa, että se osaaminen, jota siellä kerrytetään, hyödyttää muitakin tahoja kuin yliopistoja, vaikka rahoitus kulkee yliopiston kautta.

Toisaalta myös Business Finlandin kautta jaetaan rahaa yliopistolähtöiseen tutkimukseen, sanoo Multala.

-  Eli ei voi ikään kuin katsoa vain sitä, että mitä kautta rahat jaetaan, vaan tässä nimenomaan pyritään patistamaan eri toimijoita vahvempaan yhteistyöhön.

Monivuotisessa suunnitelmassa yritysten ja muiden tutkimusorganisaatioiden yhteistyön väheneminen on mainittu yhtenä haasteena. Esimerkiksi Business Finlandin rahoitus korkeakouluille on puolittunut 2010-luvulta.

Uutista täydennetty kauttaaltaan klo 12.38 ja päivitetty klo 14.19 tiedotustilaisuuden annilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE